taptemelk
Melksoort. Wordt ook wel ‘ondermelk’, ‘magere melk’, of ‘vlotenmelk’ genoemd. Het is melk waaraan de room is onttrokken ten behoeve van de boterbereiding.
Peter Joh. M. Zuidweg (2016)
Melksoort. Wordt ook wel ‘ondermelk’, ‘magere melk’, of ‘vlotenmelk’ genoemd. Het is melk waaraan de room is onttrokken ten behoeve van de boterbereiding.
Dr. E. Schröder (1980)
Taptemelk is ontroomde melk. Voor men het proces van centrifugeren kende kon dat ontromen op twee manieren geschieden: als de melk door stilstaan ‘opgeroomd’ was, schepte men de room eraf óf men tapte de zich onder de roomlaag bevinden melk af zodat de room overbleef. Wat men aftapte was getapte melk. Men spreekt echter nooit van...
Van Dale Uitgevers (1950)
v., de melk die overblijft wanneer de room er afgeschept is, ook ondermelk geheten: taptemelk wordt thans door centrifugeren verkregen.
dr. M. Wagenaar (1938)
Taptemelk - De vloeistof die overblijft, wanneer van de melk de room afgeschept of afgecentrifugeerd is, heet taptemelk. Taptemelk wordt ook wel afgeroomde of ondermelk genoemd, omdat het eertijds gewoonte was de melk in vlakke teilen op te laten roomen. Tegenwoordig wordt de room bijna overal afgecentrifugeerd. Het vetgehalte van taptemelk mag vol...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: