STOKERIJ
v. (-en), 1. bedrijf of inrichting waarin een bepaald product (inz. jenever en brandewijn) wordt gestookt ; branderij; distilleerderij; 2. handeling van aanstoken.
Van Dale Uitgevers (1950)
v. (-en), 1. bedrijf of inrichting waarin een bepaald product (inz. jenever en brandewijn) wordt gestookt ; branderij; distilleerderij; 2. handeling van aanstoken.
Wiktionary (2019)
stokerij - Zelfstandignaamwoord 1. (bedrijf) een bedrijf waar gedestilleerde alcoholische dranken bereid worden ♢ In het zuiden van de VS zijn illegale stokerijtjes nog steeds een bekend verschijnsel. 2. de acties van een intrigant ♢ Ik ben die stokerij en da...
M. J. Koenen's (1937)
v. stokerijen (plaats, waar door stoken dranken worden bereid; ook: het stoken): inz. in samenst. likeur stokerij.
Jozef Verschueren (1930)
(stokə’rij) v. (-en; -tje) 1. Eig. het stoken van geestrijke dranken. 2. Metn. plaats, inrichting daarvoor.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
v. (-en), 1. bedrijf of inrichting waarin een bepaald produkt (m.n. jenever en brandewijn) wordt gestookt; branderij, distilleerderij; 2. handeling van aanstoken.
J. Kramer (1908)
In vergelijking met de wijze van voortbrenging van alcohol, eenvoudig door fermentatie (gisting), zonder meer, als wijn en bier, is die door fermentatie en distillatie, het zoogenaamde „stoken”, betrekkelijk jong. Dit procédé toch werd het eerst vermeld door eenen Arabischen schrijver in de elfde eeuw; doch schijnt het fab...
J.H. van Dale (1898)
Stokerij - v. (-en), plaats waar een geestrijk vocht (inz. jenever en brandewijn) wordt bereid ; —, gmv. het stoken er van. STOKERIJTJE, o. (-s).
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: