prelaat
...
Van Dale Uitgevers (1950)
(<Lat.), m. (...laten), titel van die geestelijken in de Rooms-Katholieke Kerk welke een eigen kerkelijk rechtsgebied hebben, inz. de aartsbisschoppen, bisschoppen, abten en priors : de prelaten dragen paarse distinctieven.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
ChatGPT (2023)
Een prelaat is een titel die wordt gegeven aan een hooggeplaatste geestelijke binnen de katholieke kerk, zoals een bisschop of abt. Het is een eretitel die wordt gebruikt om een geestelijke aan te duiden die een hogere rang heeft dan andere geestelijken en vaak verantwoordelijk is voor een specifieke regio, kerkelijke aangelegenheid of instelling.
Marc De Coster (2020-2025)
(1950) (Gent, sch.) iemand met een dikke buik. • Prelaat. Scherts, voor iemand met een dikken buik. (L. Lievevrouw-Coopman: Gents Woordenboek. 1950)
Muiswerk Educatief (2017)
prelaat - zelfstandig naamwoord uitspraak: pre-laat 1. rooms-katholieke geestelijke met een hoge functie ♢ de prelaat ging voor in de mis Zelfstandig naamwoord: pre-laat de prelaat de pr...
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[Lat. praelatus, van prae-ferre, -latum = vooruit-dragen] geestelijke van hoge rang, kerkvorst.
Professor mag. dr. J.B. Kors o.p. (1967)
wereld- of ordesgeestelijke, die een gewone rechtsmacht bezit. Hoogere prelaten met bisschoppelijke → jurisdictie zijn patriarch (zie patriarchaat), → primaat, → metropoliet, → aartsbisschop, → bisschop; lagere prelaten hebben quasi-bisschoppelijke jurisdictie (→ abt-nullius). Eereprelaten zijn clerici zonder re...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: