Oberon
1. koning der Elfen, gemaal van Titania; 2. de vierde maan van Uranus.
Meertens Instituut (2020)
Ook wel Auberon. Oorspr. Franse vorm van een Germaanse naam, mogelijk van Alberik 'heerser over bovenaardse wezens'. In Frederik van Eedens 'Kleine Johannes' is het de naam van de elfenkoning. De naam komt ook voor in Shakespeare's 'A Midsummer Night's Dream'.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[Fr. Auberon, Du. Alberich] (sagefiguur) de koning der elfen, een zeer slimme dwerg die zich onmiddellijk overal heen kon verplaatsen.
Dr. Johannes van der Schaar (1964)
m Ook wel Auberon. Oorspr. Fra. vorm van een Germ. naam, mogelijk van Alberik ‘heerser over bovenaardse wezens’. In Frederik van Eedens 'Kleine Johannes’ is het de naam van de elfenkoning. De naam komt ook voor in Shakespeare's 'A Midsummer Night’s Dream'.
Winkler Prins (1949)
(1), volgens een sage de koning der elfen, gemaal van Titania, het eerst vermeld in het gedicht Huon de Bordeaux, later bewerkt o.a. door Shakespeare in de Midsummernightsdream en door Wieland in zijn epos Oberon ; (2) een der manen van Uranus, in 1787 door Herschel ontdekt.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
volgens een middeleeuwse sage de ling der elfen en de gemaal van Titania. Onder naam Alberon wordt hij het eerst vermeld in oud-Franse gedicht Huon de Bordeaux, een chanson de geste dat later o.a. bewerkt is door de Engelse dichters Chaucer en Spencer, door Shakespeare in zijn Midsummer Night’s Dream en door …eland in zijn romantisch e...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: