Magneetijzersteen
o., (...stenen), magneetijzer.
Winkler Prins (1949)
magnetiet, zwartijzererts, tot de spinelgroep behorende minerale dubbelverbinding van ferro- en ferrioxyde, FeO . Fe2O3, S.G. 5,1; smeltpunt 1538 gr. C. Sterk ferromagnetisch en fungeert als materiaal voor halfgeleiders *; van nagenoeg dezelfde samenstelling als hamerslag*; een der belangrijkste ijzerertsen.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
M. J. Koenen's (1937)
van nature magnetisch, zwartachtig ijzererts: 1. (voorwerpsn.), m. magneetijzerstenen; 2. (stofn.), o.
Dr. L.M. Metz (1937)
Een soort ijzererts, dat in samenstelling overeenkomt met hamerslag Fe304 en glanzend zwart van kleur is. Het komt veel in Zweden voor (het beste Zweedsche ijzer is daarvan afkomstig) en verder in Noorwegen, Rusland en N.-Amerika. Men vindt het in klompen van kristallen tusschen de gesteenten. Het trekt ijzer aan, is een natuurlijke magneet. In Tey...
Jozef Verschueren (1930)
m. (...stenen) o. (als stofnaam) steenachtig ijzererts dat magnetisch is: wordt in Klein-Azië en in Zweden gevonden. Ook: magneetijzererts, zeilsteen.
H.J. van Eyk (1916)
(Magnetiet). Een dicht, korrelig mineraal, heeft 6 % ijzergehalte, wordt in Skandinavië gevonden, wordt gebruikt ter vervaardiging van zwavelzuur en ijzervitriool. Is een natuurlijke magneet.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Magneetijzersteen - Grootendeels uit magnetiet bestaand ijzergesteente ; het kan ontstaan zijn zoowel door afsplitsing van een ijzerrijk gedeelte van het magma en stolling daarvan, als door hervorming van als bezinkingsgesteente ontstaan bruinijzersteen, dus deels stollingsgesteente, deels hervormingsgesteente. Belangrijk ijzererts.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: