grenadine
...
Van Dale Uitgevers (1950)
(<Fr), 1. v., verfrissende limonade, roodbruin van kleur, oorspr. uit granaatappelpitten bereid; 2. o., halfzijden, gaasachtig weefsel; (ook) stevige zijde voor zwarte kanten en passement; (ook) een soort van damastachtig linnen.
Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)
vruchtensiroop. rode vruchtensiroop, oorspronkelijk bereid uit granaatappelpitten, later ook uit verschillende andere vruchten en vruchtenmengsels zoals appels en vlierbessen, en vooral gebruikt als toevoeging aan allerlei dranken of aan waterijs. Voorbeelden: Coctail ideen: Ouzo Cola, Ouzo met tomatensap, Ouzo met Jus d'Orange,...
Peter Joh. M. Zuidweg (2016)
Een rode limonadesiroop, dat kan worden verdund met water, bron- of spuitwater en dan als limonadedrank dienst doet. Wordt ook gebruikt als onderdeel bij de bereiding van ‘longdrinks’ en ‘cocktails’.
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
1 [Fr., van grenade, MLat. granatum = granaatappel; zie granaat] soort rode limonade (oorspr. bereid uit pitten van de granaatappel), gemaakt uit limonadesiroop met water; 2 [Fr., missch. naar Sp. stad Granada] bep. gaasachtige stof van zijde of van zijde en wol; ook: bep. soort linnen, gelijk...
Jan Zellenrath (1979)
Een zoete, rode siroop, meestal alcoholvrij, soms ook zeer licht alcoholisch. Wordt o.a. gebruikt voor het zoeten of op smaak brengen van andere dranken. Oorspronkelijk werd grenadine gemaakt van granaatappels.
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: