Wat is de betekenis van Adouceeren?

2025-07-16
Encyclopedie voor Iedereen

John Kooy (1933)

Adouceeren

smeedbaar maken van gietijzer door ontkoling.

2025-07-16
Vivat's Geïllustreerde Encyclopedie

J. Kramer (1908)

Adouceeren

techn.: de bewerking toegepast op gegoten ijzer om de broosheid te temperen en hetzelve de voor sommige bewerkingen vereischte weekheid te verschaffen; het A. bestaat hoofdzakelijk uit een aanhoudende gloeiing en langzame afkoeling.

2025-07-16
Wink's vreemde woordenboek

dr. Jan Romein (1906)

Adouceeren

Fr., verzachten.

2025-07-16
Groot woordenboek der Nederlandsche taal

J.H. van Dale (1898)

Adouceeren

ADOUCEEREN (adouceerde, heeft geadouceerd), (nat.) verzoeten, verzachten, temperen; — afslijpen (strepen op diamanten); — wegnemen van vreemde of broosmakende deelen (uit het goud); — (schild.) de omtrekken van figuren op eene schilderij minder scherp maken.

2025-07-16
Beknopt kunstwoordenboek

I.M. Calisch (1864)

adouceeren

adouceeren - bw. gel., (nat.) verzoeten, verzachten, temperen; afslijpen (strepen op diamanten); wegnemen van vreemde of broos makende deelen uit het goud; (schild.) verzachten, verdunnen van omtrekken