Adouceeren
smeedbaar maken van gietijzer door ontkoling.
J. Kramer (1908)
techn.: de bewerking toegepast op gegoten ijzer om de broosheid te temperen en hetzelve de voor sommige bewerkingen vereischte weekheid te verschaffen; het A. bestaat hoofdzakelijk uit een aanhoudende gloeiing en langzame afkoeling.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
J.H. van Dale (1898)
ADOUCEEREN (adouceerde, heeft geadouceerd), (nat.) verzoeten, verzachten, temperen; — afslijpen (strepen op diamanten); — wegnemen van vreemde of broosmakende deelen (uit het goud); — (schild.) de omtrekken van figuren op eene schilderij minder scherp maken.
I.M. Calisch (1864)
adouceeren - bw. gel., (nat.) verzoeten, verzachten, temperen; afslijpen (strepen op diamanten); wegnemen van vreemde of broos makende deelen uit het goud; (schild.) verzachten, verdunnen van omtrekken
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: