Redactie Ensie

Bedrijfsverzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 07-09-2016

2016-09-07

Inventaris en voorraad verzekering

betekenis & definitie

Een inventaris en voorraad verzekering is een verzekering die eventuele diefstal van al hetgeen wat onder de inventaris en voorraad valt, vergoed. De inventaris en voorraad verzekering is uitsluitend bedoeld voor ondernemers, die hun spullen op de zaak willen verzekeren.

Iedere ondernemer met een eigen kantoor of werkplaats heeft hier over het algemeen bepaalde spullen liggen. In een kantoor staan doorgaans bijvoorbeeld enkele computers en andere elektrische apparaten voor kantoor. Aangezien het hieromtrent niet zelden gaat om vrij waardevolle spullen, wilt men deze als ondernemer zo goed als kan verzekeren tegen eventuele diefstal of brand. Dit kan via de inventaris en voorraad verzekering.

Wat precies onder de inventaris en voorraad valt, kan per verzekeraar verschillen. De inventaris bestaat in ieder geval uit elektrische apparaten (ook bijvoorbeeld een koffiezetapparaat), machines, gereedschap en ook kasgeld. Deze zijn over het algemeen standaard mee verzekered bij een inventaris en voorraad verzekering. Onder de voorraad schaart men altijd grondstoffen, halffabricaten en eindproducten.

Men kan voor verschillende vormen van schade aanspraak maken op een inventaris en voorraad verzekering. De meest voorkomende hiervan is schade door diefstal of een andere vorm van criminaliteit. Een inventaris en voorraad verzekering vergoedt bovendien doorgaans ook schade door brand of kortsluiting, bijvoorbeeld wanneer men een voorraad moet weggooien door het uitvallen van een koelcel. Schade die zelf wordt veroorzaakt of als gevolg van natuurrampen of extreem weer wordt over het algemeen niet vergoed door een inventaris en voorraad verzekering.