Redactie Ensie

Bedrijfsverzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 07-09-2016

2016-09-07

CAR-verzekering

betekenis & definitie

Een CAR-verzekering is een verzekering die wordt afgesloten op het bouwen, oprichten, construeren en monteren van bouwwerken. De CAR-verzekering beschermd beide partijen die bij de bouw betrokken zijn tegen de financiële gevolgen van materiële schade. Ook schade bij eventueel verlies en/of vernietiging valt onder de CAR-verzekering.

Een CAR-verzekering is bedoeld voor aannemers en opdrachtgevers van alle soorten bouwprojecten. De dekking die de CAR-verzekering biedt is een ‘projectverzekering’. Dit wil zeggen dat de dekking die de verzekering biedt betrekking heeft op een bouwproject, maar daar dan ook strikt beperkt in blijft. Het transport van bouwmaterialen en onderdelen valt hier nog wel onder.

Naast een doorlopende CAR-verzekering is het ook mogelijk om een CAR-verzekering per project af te sluiten. Indien er voor de laatste optie gekozen wordt is het verplicht om de verzekering af te sluiten voordat de aannemer aan zijn werkzaamheden begint. De overeenkomst loopt tot de oplevering van een bouwwerk. Het is ook mogelijk om een onderhoudstermijn mee te verzekeren. In dit geval is er ook dekking voor schade die na de bouwtermijn, maar tijdens de duur van de verzekering is ontstaan.

De CAR-verzekering (Construction All Risks) wordt vaak vergeleken met de montageverzekering. Bij een montageverzekering gaat het echter om schade die tijdens de installatie van machines en/of apparatuur gemaakt is. In sommige gevallen is een CAR-verzekering in combinatie met een montageverzekering af te sluiten.