Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 21-06-2016

2016-06-21

Schokdemper

betekenis & definitie

Een schokdemper is een onderdeel van de auto dat zorgt voor veerkracht wanneer de auto over een hobbel of kuil rijdt. Door de schokdempers wordt niet iedere vering direct naar de inzittenden van de auto doorgegeven.

Schokdempers zorgen er voor dat iedere veerkracht die op de auto wordt uitgeoefend wordt gedempt. Hierbij gaat het met name om veerkracht die wordt veroorzaakt door het rijden over hobbels, drempels of bepaalde onregelmatigheden in het wegdek. Op deze manier wordt niet alleen het rij comfort verhoogd, men voelt namelijk niet elke kleine hobbel direct terug, maar wordt ook een bijdrage geleverd aan de gehele veiligheid. Door de schokdempers hebben de wielen van de auto namelijk tevens een betere wegligging.

Een schokdemper bestaat over het algemeen uit twee onderdelen, een cilinder en een zuiger. De cilinder is verbonden met de bovenbouw van de auto, de zuiger is verbonden aan het wiel. Wanneer men over een onregelmatigheid in het wegdek rijdt waardoor er veerkracht ontstaat, beweegt de zuiger in de cilinder. Deze cilinder is gevuld met vloeistof, die op dat moment wordt verplaatst. Door deze verplaatsing gaat de vloeistof lang klepjes in de cilinder, waarmee de verplaatsing van de vloeistof wordt geremd. Door de snelle verplaatsing van vloeistof vangt de schokdemper op deze manier de veerkracht die ontstaat als gevolg van het rijden over onregelmatigheden in het wegdek.