Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 21-06-2016

2016-06-21

Cruise control

betekenis & definitie

Cruise control is een systeem in een auto dat er voor zorgt dat de auto op een constante snelheid blijft, zonder dat de bestuurder het gaspedaal behoeft in te drukken.

Wanneer men lang op de weg zit, is dit vaak zeer vermoeiend. In dat geval kan cruise control uitkomst bieden. Door cruise control aan te zetten, blijft de auto met een constante snelheid doorrijden. De bestuurder van de auto behoeft hiervoor verder niet meer het gaspedaal in te drukken, waardoor de benen van de bestuurder even rust krijgen.

Daarnaast zorgt cruise control voor een gunstig brandstofgebruik. Door de constante snelheid gebruikt men minder brandstof. Hierdoor is cruise control niet alleen een uitkomst wanneer men voor langere tijd op de weg zit, maar kan men tevens door gebruik te maken van cruise control bijdragen aan minder uitstoot in het milieu.

De cruise control wordt gedeactiveerd wanneer men de rem indrukt of de koppeling gebruikt. Zo loopt men geen risico wanneer men bijvoorbeeld op de snelweg langzaamaan een andere auto nadert. Het is mogelijk om gas bij te geven tijdens cruise control, zodat men andere auto’s kan inhalen. Zodra het gaspedaal wordt losgelaten zal de auto vanzelf weer naar de gewenste snelheid terugkeren.