Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 01-08-2016

2016-08-01

Autolak

betekenis & definitie

Autolak wordt op de eerst plaats aangebracht om de auto er goed te laten uit zien. Autolak beschermt daarnaast de carrosserie van de auto tegen corrosie.

Autolak komt in verschillende kleuren en soorten. Dankzij de autolak wordt de buitenkant, ook wel de carrosserie van de auto genoemd, niet blootgesteld aan regen en andere weersomstandigheden. Zonder autolak zou iedere auto in een kort tijdsbestek veranderen in een roestbak.

Bij de aanschaf van een auto kan men vaak kiezen uit diverse soorten laklagen. Eerder werd veelal de zogenaamde 2-componenten laklaag aangebracht. Deze had echter de neiging om redelijk snel te verkleuren, een rode auto had na een paar weken bijvoorbeeld al een doffe, roze kleur. Nieuwere auto’s hebben vaak een extra, blanke laklaag, die er voor zorgt dat de kleur van de onderste autolak wordt behouden. Bij sommige auto’s die van de productieband afrollen wordt ook wel een nano-autolak laag aangebracht. Hierin zitten hele kleine bolletjes die niet met het blote oog zichtbaar zijn, maar die ervoor zorgen dat de autolak vrijwel krasvrij blijft.