Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

zeewind

betekenis & definitie

koele wind vanuit zee.

plaatselijke, koele wind die vanuit zee richting land waait en wordt veroorzaakt door het verschil in opwarming van de lucht boven land en boven zee.

Voorbeelden:
In kustgebieden ontstaat een lokale wind door de ongelijke opwarming van land en zee: overdag waait een zeewind en 's nachts een landwind.
http://users.telenet.be/geowisvlio/Aardrijkskunde/luchtdruk.htm

Zeewind is een lokale circulatie die in de buurt van het aardoppervlak van de zee naar het land waait, terwijl de grootschalige stroming als ook de wind boven de zeewindlaag aflandig is. Zeewind kan ook leiden tot een lokale versterking en/of draaiing van de wind bij een aanlandige grootschalige stroming. Zeewind wordt veroorzaakt door het verschil in opwarming van de lucht boven land en boven zee.
http://www.knmi.nl/onderzk/index-nl.html, 1999

De zeewindcirculatie bestaat uit een aantal karakteristieke elementen. Allereerst is er natuurlijk de zeewind zelf. Die waait in het onderste deel van de atmosfeer en heeft een typische dikte van 300 meter tot een kilometer. De maximale windsterkte van de zeewind is tussen 50 en 200 meter te vinden. Dit is afhankelijk van de dikte van de zeewindlaag en de sterkte van de wrijving met het aardoppervlak (ruwheid). Boven de zeewindlaag is een compenserende stroming aanwezig (de zogenaamde "return current"). Hierin stroomt ongeveer evenveel lucht terug naar de zee als door de zeewind het land op getransporteerd wordt. De laag waarin deze terugstroming optreedt is ongeveer twee keer zo dik als de zeewindlaag.
http://www.knmi.nl/onderzk/index-nl.html, 1999

Omdat de zeewind van de relatief koele zee naar het warme land waait kan deze in de tropen en subtropen voor de broodnodige verkoeling zorgen.
http://www.knmi.nl/onderzk/index-nl.html, 1999

< >