Japanse oester.
aan de Zeeuwse wateren aangepaste oestervariant met een holle, grillig gevormde schelp, die oorspronkelijk uit Japan komt maar in de jaren '60 in Zeeland uitgezet is en nu veelvuldig in de Oosterschelde voorkomt en daar gekweekt wordt; Japanse oester; holle oester; creuse.
Zeeuwse oester is verwarrend, omdat deze verbinding specifiek voor creuses gebruikt wordt, maar soms ook voor oesters uit Zeeland in het algemeen.
Voorbeelden:
Er worden in Zeeland twee soorten oesters gekweekt: de Zeeuwse Oester (Crassostrea gigas) - in België ook wel holle oester genoemd - en de Zeeuwse platte oester (Ostrea edulis). Beide soorten worden in de Grevelingen en Oosterschelde gekweekt.
http://www.marchant-mosselen.be/documents/schelpdieren/zeeuwse-oesters.xml?lang=nl
Inmiddels heeft de Japanse oester zich helemaal aan de Oosterschelde aangepast. De kwekers hebben hun eigen kweekmethoden ontwikkeld. Er kan dus met recht gesproken worden van Zeeuwse oester.
http://www.zeeuwseoesters.nl/historieNL.htm
De Zeeuwse oester oftewel de creuse (soms ook holle oester genoemd) heeft een grillige vorm. Hij ontwikkelt zich sneller: in ongeveer twee tot drie jaar.
http://www.prinsendingemanse.com/index.php?pid=52#zeeuwse