inheemse hagedis.
kleine maar stevig gebouwde hagedis met een relatief flinke kop met een stompe snuit, als mannetje met groene flanken en poten en als vrouwtje bruingrijs gevlekt, die leeft op zandgronden met lage vegetatie verspreid over grote delen van Europa en Azië, waaronder Nederland en België; duinhagedis.
Voorbeelden:
Zandhagedissen leven voornamelijk in droge gebieden met enige dichte lage vegetatie, zoals heidevelden, akkerranden, wegbermen en hagen.
http://www.dasenboom.nl
Aan het heidegebied worden grote oppervlakten heideterrein toegevoegd en ook worden heidevelden weer met elkaar verbonden. Deze beheersmaatregelen zijn ook gunstig voor veel meer karakteristieke diersoorten van de heiden, bijvoorbeeld de Nachtzwaluw, de Roodborsttapuit en de Zandhagedis.
http://www.natuurlijk.nl/natuurlijkheden/2000/het_korhoen.htm, 2000
Ook duiken er in de Duinen van Goeree steeds meer recente waarnemingen op van de zandhagedis, ook wel duinhagedis genoemd. De laatste waarnemingen dateerden van bijna 10 jaar geleden. Algemeen werd dan ook aangenomen dat de soort was uitgestorven op Goeree.
http://www.natuurmonumenten.nl/content/natuurnieuws-uit-de-duinen-van-goeree, 6 juli 2009
In Polen wou men de E67, de snelweg tussen Praag en Helsinki, verder aanleggen door de Rospudavallei. De vallei is een belangrijk veengebied waar minstens zeventien zeldzame diersoorten leven waaronder de zandhagedis, poelkikker, kamsalamander en bevers.
http://www.skynet.be/nieuws-sport/nieuws/dossier_geen-autoweg-door-rospudavallei?articleId=701440, 15 september 2010
Een in ons land beschermd reptiel van amper tien centimeter frustreert momenteel de aanleg van een nieuwe zeehaven bij IJmuiden. Het werk aan de buitengaatse haven mag niet uitgevoerd worden zolang geen vergunning is afgegeven voor het gebied waar de zandhagedis leeft. Die vergunning wordt bestreden omdat in het gebied dat voor de haven afgegraven moet worden een forse populatie van de hagedis leeft. Het kleine dier dat in de duinen veelvuldig voorkomt, staat op de rode lijst van beschermde dieren. Bovendien is het reptiel nu in winterslaap.
De Telegraaf, 2001
Volgens hem heeft de natuur in Drenthe zwaar te lijden door de verzuring, vermesting, verdroging, versnippering en verstoring. 'Een aantal karakteristieke soorten uit de Drentse natuur zijn sterk achteruitgegaan', legt Dekker uit. Voorbeelden zijn de planten valkruid en tengere heide-orchis, de vlinder zilveren maan, de vogels tureluur en paapje, maar ook de boommarter en de zandhagedis.
Meppeler Courant, 1994