Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

Yb

betekenis & definitie

Ytterbium.

(Latijn) Ytterbium, symbool van het scheikundig element ytterbium (met atoomnummer 70).
Vaak in combinatie met andere symbolen van scheikundige elementen.

Voorbeelden:
Ytterbium (Yb). Ytterbium is het 70ste element in het Periodiek systeem. Het is gerangschikt tussen Thulium en Lutetium en behoort tot de metalen. Ytterbium heeft een atoommassa van 173,0 en hoort bij de Lanthaniden. Het heeft een kookpunt van 1466.0 °C en een smelt punt van 824.0 °C. Ytterbium heeft 70 elektronen/protonen, en 103 neutronen.
http://www.scholieren.com/werkstukken/37194

Ytterbium (Yb) lijkt globaal op yttrium qua chemisch gedrag. Onder hoge mechanische spanning neemt de elektrische weerstand sterk toe. Ytterbium wordt in spanningssensoren voor bodemdeformatie gebruikt. Andere toepassingen van Ytterbium zijn in optische elementen, in bijvoorbeeld glasvezelversterkers. Ook wordt het toegepast in glasvezelversterkers, in de vorm van fosforen (lichtgevende stoffen) in bijvoorbeeld beeldschermen, maar ook in lasers.
http://www.kennislink.nl/publicaties/zeldzame-aardelementen, 21 april 2010

Ytterbium (Yb). Benaming van Ytterbium in het Engels is Ytterbium en in het Duits Ytterbium.
http://www.geolution.nl/science/scheikunde-element-Yb.htm

Daarnaast zijn er metalen die alleen in één van de stroomgebieden voorkomen en (bijna) niet in de andere: bismuth (Bi) en indium (In) in het Maasstroomgebied, ytterbium (Yb) en erbium (Er) in het Rijnstroomgebied, en tin (Sn) en tellurium (Te) in het Scheldestroomgebied.
www.helpdeskwater.nl/.../vergeten_metalen_in_rijkswateren.pdf, 2007