Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

wijnstok

betekenis & definitie

druif.

klimplant die in vele variëteiten wordt geteeld voor de wijnproductie en een houtachtig stamgedeelte heeft, waaraan ranken met druiventrossen groeien; druivenstok; druif.
Vaak ook ter aanduiding van het houtachtige stamgedeelte, met uitsluiting van de vertakkingen of wijnranken.

Voorbeelden:
Wijnstok. Volledige wetenschappelijke naam: Vitis vinifera L. Diagnostische kenmerken: Bladen in omtrek cirkelrond, met hartvormige voet, 3-5-lobbig, grof getand, kaal of zelden behaard. Bloemen in pluimen, meestal tweeslachtig. Bloemkroon geelachtig groen. Bessen bolvormig of langwerpig, donkerblauw of groenachtig (druiven).
http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=flora_nl&id=2825&menuentry=groepen

Het dient gezegd te worden dat de wijnstok een warmteminnende plant is. Botanisch gezien behoort de druif tot de langedagplanten; planten die veel licht nodig hebben om tot bloei te komen (ongeveer 14-16 uur per dag). Een druif bloeit dan ook pas rond de langste dag, dus 21 juni. Dit kan een week eerder of later zijn, afhankelijk van het ras en het weer.
http://www.wijnbouw.nl/

Niemand wist hoe die schadelijke druifluis kon worden uitgeroeid. Totdat opeens een paar biologen ontdekten dat de druifluis niet erg dol was op de wortels van de Amerikaanse wijnstokken. Op last van de overheid werden toen haastig alle wijnstokken in heel Europa gerooid. De wijnboeren moesten hun wijngaarden helemaal opnieuw beplanten met Amerikaanse onderstokken. Op die onderstokken lieten ze de Europese stekjes enten. Zo werd de Europese wijnbouw nog op het nippertje gered.
http://www.wijninfo.nl/site/Infotheek/Auto__De_ramp_met_de_druifluis.php

Het is niet eens een mooie vlinder, die vlinder van de wijngaardrups. Hij lijkt veeleer op een grauwe mot. Nu is die vlinder niet het probleem, maar wel zijn vraatzuchtige larve, de wijngaardrups of Lobesia botrana. Die heeft het op twijgjes, bladeren, bloesems en trossen van de wijnstok gemunt.
De Standaard, 1997

De Australische minister van Wetenschapsbeleid meldt dat zijn onderzoekers erin geslaagd zijn wijnstokken genetisch te wijzigen, "in een nek-aan-nekrace met Frankrijk en de VS". De weg naar druivenrassen met betere smaak, kleur en ziekteresistentie ligt volgens de minister open.
De Standaard, 1996

Het krijt houdt warmte en vocht vast en staat deze weer af wanneer daaraan behoefte is. Tevens verschaft het krijt de wijnstokken de mineralen die de unieke eigenschappen van de champagnedruiven op een subtiele manier bepalen.
http://www.champagne.nl/

Alle lange wijnranken snoeien en verbranden, ploegen om de wijnstok te beschermen (tegen de wijnstok aan, bescherming tegen nachtvorst).
http://wijnweetjes.webklik.nl/page/wijnkalender-o-a-frankrijk