Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie.
Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie, Nederlandstalige publieke omroep in Vlaanderen.
Sinds 1998 onder deze naam, als voortzetting van de BRTN (Belgische Radio- en Televisieomroep Nederlandstalige Uitzendingen) en, tot 1991, de BRT (Belgische Radio- en Televisieomroep). Voor 2009 was VRT de afkorting van Vlaamse Radio- en Televisieomroep.
Voorbeelden:
De VRT is de Vlaamse publieke omroep van iedereen en voor iedereen. De publieke omroep biedt audiovisuele programma's en diensten voor een breed publiek op alle platformen aan, los van commerciële en politieke invloeden. Hij zet in op kwaliteit, duurzaamheid en gemeenschapszin.
http://www.controllux.com/nieuws/233
Bij de VRT blijft men trouw aan het principe dat men alleen maar in de moedertaal mag vertalen en ondertitelen.
http://users.pandora.be/luc.ockers1/ondertiteling.html, 2003
Als publieke omroep heeft de VRT de opdracht "een zo groot mogelijk aantal kijkers en luisteraars te bereiken met een diversiteit van programma's die de belangstelling van kijkers en luisteraars wekken en eraan voldoen."
http://www.vrt.be/
De VRT-televisie participeert ook in de Nederlands-Vlaamse satellietzender BVN-TV. BVN-TV, een acroniem voor "Het Beste van Vlaanderen en Nederland", is de publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland. BVN-TV is een samenwerking tussen de NOS, de Nederlandse Wereldomroep en de VRT en de Vlaamse gemeenschap. Het is de enige satellietzender die Vlaamse televisieprogramma's aanbiedt in het buitenland.
http://www.vrt.be/
De VRT stelt autonoom zijn programma-aanbod en uitzendschema vast, kiest autonoom de naam van zijn producten en netten en beslist autonoom over het te voeren operationeel beleid dat de realisatie van de performantiemaatstaven moet mogelijk maken.
http://www.vrt.be/
De nv van publiek recht zal een beheerscontract sluiten met de overheid en dan als een gewoon bedrijf gerund worden. Met contracten dus, niet met vaste benoemingen. De aandelen van de VRT komen wel voor 100 procent in handen van de overheid. Ook de technische diensten worden niet uitbesteed.
De Standaard, 1996
De VRT beschikt over een eigen vertaalafdeling, waarin zowat 40 freelance vertalers (35 Nederlandstalige en 5 anderstalige), 2 eindredacteurs, 3 titelregisseurs en 1 correctrice werkzaam zijn.
http://users.pandora.be/luc.ockers1/ondertiteling.html, 2003
Het princiepakkoord dat de Vlaamse regering eergisteren bereikte over het maxidecreet voor de openbare omroep, geeft gedelegeerd bestuurder De Graeve de armslag waar hij om vraagt. De bal ligt nu in het kamp van de BRTN - binnenkort VRT - om resultaten te boeken.
De Standaard, 1996
De omroep mag niet worden gedwongen zelf naar extra middelen te speuren in "de grijze zone van reclame en sponsoring". Dat sluit niet uit dat de VRT uit eigen beweging extra inkomsten verwerft. Die bijkomende middelen moeten dan gebruikt worden om de kwaliteit verder op te krikken.
De Standaard, 1996
De VRT neemt geen ambtenaren meer in dienst, alleen nog contractuelen.
De Standaard, 1996
Wat ten alle prijze moet vermeden worden is dat de consument straks twee settopboxes zal moeten aanschaffen: één voor digitale tv-pakketten via de kabel (Canal Plus biedt nu al via de kabel digitale tv aan) en één voor e-VRT. Om dit te vermijden pleit ook de VRT voor open standaarden.
http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/media/VLMEDIAR/jaarversl2002.pdf, 2003