Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

vandaal

betekenis & definitie

iemand die vernielingen aanricht.

iemand die zich misdraagt door vernielingen aan te richten op publieke of andermans eigendommen, zoals kunstwerken, straatmeubilair of auto's; iemand die zich schuldig maakt aan vandalisme; iemand die zinloze vernielingen aanricht.

Voorbeelden:
Een vandaal heeft met een kettingzaag mogelijk onherstelbare schade aangericht aan een duizend jaar oude sequoia in Humboldt County in Californië.
De Telegraaf, 2000

Vorig jaar liep het jaarlijkse feestje voor dag en dauw op de Koninginnedag in Brederwiede uit de hand toen een 24-jarige Kloostenaar, die deel uitmaakte van een grotere groep jongeren, door het lint ging. Hij richtte schade aan aan bushokjes en verschillende voertuigen, waaronder een Kovo-dienstauto van de politie Zwartsluis en een politiemotor van de Steenwijker politie. De vandaal heeft voor de vergrijpen enkele uren vastgezeten in het Steenwijker politiebureau.
Meppeler Courant, 1994

Schilderij van Sigmar Polke werd in het Stedelijk Museum van Amsterdam met potlood bekrast. Het is een monochroom oranjekleurig doek dat in 1987 werd aangekocht. Een suppoost ontdekte dat een vandaal het woord "crap" (rotzooi) erop geschreven had. Het schilderij wordt gerestaureerd en de bewaking verscherpt.
De Standaard, 1996

'Op iets dat je mooi vindt, ben je zuinig' is de onderliggende gedachte van de wethouder, in een tijd waarin diverse kunstwerken zoals de Meppeler Muggen het slachtoffer worden van vandalisme. De gemeente zal zich door vandalen niet laten ontmoedigen om kunst te plaatsen, want: 'Zonder kunst kan een samenleving niet bestaan'.
Meppeler Courant, 1993

Het Colosseum wordt langzaam maar zeker kleiner: regelmatig zijn vandalen met weer een stukje weg. Soms een "stukje" waar een vrachtwagen aan te pas moet komen. Dat zeggen twee rijksarcheologen in het dagblad Il Messagero.
De Standaard, 1995

Vandalen hebben zondagochtend vroeg twee grote betonblokken tussen de rails gelegd op de spoorlijn tussen Hindeloopen en Workum. De trein van Leeuwarden naar Stavoren reed daar om negen uur bovenop. De trein is aan de onderkant ernstig beschadigd en er is 300 liter dieselolie weggelekt.
Meppeler Courant, 1995

'De ster van mijn Mercedes. Losgerukt van de motorkap. Gisterennacht. Door Noord-Afrikaanse vandalen.' Albert is zo geëmotioneerd dat hij er niet meer in slaagt een volledige zin uit te spreken.
Paul Desmedt, Scènes op het werk, 2000

< >