afbraakproduct.
witte vaste stof die als afbraakproduct van de eiwitstofwisseling door de nieren met de urine uitgescheiden wordt, of die op kunstmatige wijze wordt geproduceerd.
Voorbeelden:
In 1828 produceerde de Duitse chemicus Friedrich Wöhler (1800-1882) ureum, een bestanddeel van urine, in een laboratorium.
http://www.molekult.no/nl/science_corner/history.html
Bij de eiwitstofwisseling komt onder andere ureum vrij als afvalstof. Mensen met een verminderde nierfunctie plassen ureum niet of niet voldoende uit. Hierdoor stijgt het ureumgehalte in het bloed en kunnen er klachten ontstaan als: moeheid, misselijkheid, braken, smaakverandering, jeuk en hoofdpijn.
http://www.lvd.nl/wisselwerking/2000/4/2000-4-21.htm, augustus 2000
Een eiwitbeperkt dieet wordt voorgeschreven als het ammoniak- of ureumgehalte in het bloed te hoog is. Ammoniak en ureum zijn afvalproducten van de eiwitstofwisseling. Normaal gesproken wordt ammoniak in de lever omgevormd tot ureum. Bij ernstige leverfunctiestoornissen gebeurt dit niet meer en stijgt het ammoniakgehalte in het bloed.
http://www.scharrelslager.nl/
Het bedrijf van Manu en Jozef Missotten te Heers was oorspronkelijk een akkerbouwbedrijf, maar sinds een aantal jaren worden een 150-tal stieren jaarlijks afgemest [...]. Om hun rantsoen samen te stellen, gebruiken ze veel eigen producten of ruilen ze voor tarwe [...]. Ze catalogeren de producten die in het rantsoen voorkomen in de dure producten met soja en lijnzaad en de goedkope producten. Bij deze laatste horen kokos, melasse, stro, pulp, gerst en tarwe, mineralen en ureum en wortelen.
http://users.pandora.be/zelfmengers/Zelfmengen%20een%20haalbare%20kaart.htm, 4 mei 2001
De belangrijkste stikstofvormen in meststoffen zijn ureum, ammonium, nitraat en ammoniak. Ammoniak wordt onder druk vloeibaar. De andere meststoffen zijn zowel in vloeibare als vaste oplosbare vorm leverbaar.
http://www.kennisakker.nl/kenniscentrum/document/vloeibare-meststoffen-hebben-incidenteel-meerwaarde