onderste laag van de dampkring.
onderste laag van de dampkring, waarin de meeste weersverschijnselen zich afspelen.
Voorbeelden:
Tussen de troposfeer en de stratosfeer is er een grenslaag (de tropopause) die slechts weinig polluenten doorlaat. Bepaalde polluenten zoals bv. CFK's, zullen zich eerst in de troposfeer opstapelen en na verloop van tijd doordringen in de stratosfeer.
http://www.gent.be/
Opwarming van de troposfeer gaat gepaard met afkoeling van de stratosfeer.
http://home01.wxs.nl/~necov/wintersymposium2000.html
In Scientific American van februari wordt beschreven hoe de aardse troposfeer, door de toegenomen industrialisatie, steeds meer antropogene condensatiekernen bevat in de vorm van druppeltjes ammoniumsulfaat: sulfaataerosol.
NRC, 1995
In de vervuilde lucht van onze steden tellen we meer dan drieduizend primaire of secundaire vervuilende stoffen [...]. In de zomer zijn deze vervuilende stoffen verantwoordelijk voor de vorming van oxiderende of fotochemische smog die wordt gekenmerkt door pieken in de ozonconcentratie, terwijl ze in de winter een mindere oxiderende vervuiling vormen, die automobielsmog of wintersmog wordt genoemd. Samen met andere bronnen van atmosferische vervuiling (thermische centrales, industrie, huishoudelijke verwarming enz.) dragen ze bij tot de globale verontreiniging van de troposfeer, waarvan de samenstelling gevoelig werd gewijzigd in de loop van onze 20ste eeuw.
http://www.lpg.be/wat_is_lpg.htm
De tropopause is een overgangslaag tussen de troposfeer en de stratosfeer.
http://users.telenet.be/lode.stevens/cma/