Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

terrarium

betekenis & definitie

dierenbak zonder waterdeel.

doorzichtige bak waarin dieren, zoals amfibieën, reptielen, insecten of knaagdieren, gehouden kunnen worden; vivarium, meestal zonder watergedeelte.

Voorbeelden:
De meeste vogelspinnen worden gehouden in een terrarium, dit is een glazen hok waarin de natuurlijke leefomgeving van een vogelspin of andere dieren wordt nagebootst.
http://www.smithi.myweb.nl/index3.htm

Mineralogisch museum 'De Oude Aarde' toont een permanente expositie van edel- en sierstenen, mineralen - waaronder kristalgroepen - en een terrarium met hagedissen, leguanen, kaaimannen, chinchilla's, schildpadden en tropische vogels.
Meppeler Courant, 1994

Veel liefhebbers hebben dan ook een groot waterdeel (aquarium) in hun "bak", zo'n terrarium heeft dan een andere naam, namelijk paludarium.
http://www.kameleon.to/

Aan de rand van de oase, tussen de dadelpalmen vind ik een wilde wandelende tak. Vroeger had ik ze thuis in een terrarium, maar op al mijn verre reizen kwam ik ze nog nooit in het wild tegen.
http://users.telenet.be/tomtorfs/egypte/egypte.html, 2000

In vijftig natuurgetrouw ingerichte terraria bevinden zich zo'n honderd levende slangen als ratelslangen, adders, cobra's, boa's, anaconda's en meterslange pythons.
Meppeler Courant, 1995

De hagedissen aan de muur kregen op den duur gezelschap van hagedissen in een heus terrarium, toen Bo de muizen- en caviafase was ontgroeid.
Karel Glastra van Loon, De passievrucht, 2000