Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

televisieprogramma

betekenis & definitie

programma op televisie.

op zichzelf staande uitzending op de televisie; geprogrammeerde uitzending op de televisie; programma dat wordt uitgezonden op de televisie.

Voorbeelden:
Zelden maakte een televisieprogramma zoveel los als de documentaire Dood op Verzoek, die in oktober door de IKON werd uitgezonden. Voor het eerst werd op tv getoond hoe arts en patiënt naar het ultieme moment van de zelfgekozen dood toe leven. Ook de uiteindelijke daad, het inspuiten door de arts van een spierverslappend middel dat de dood tot gevolg heeft, wordt in beeld gebracht. De kwalificaties die het programma oogstte, variëren van 'mooi' en 'ontroerend' tot 'ongehoord heftig' en 'schokkend'.
NRC, 1995

Anneke kwam in contact met de televisie toen haar geadopteerde dochter twee jaar geleden terugging naar het kindertehuis in Indonesië waar zij geboren was. Ze hield na die tijd contact met de regisseur van het programma. Die vroeg Anneke om haar werk te mogen filmen. Tijdens de opnames voor het televisieprogramma moest binnen drie dagen alles geregeld zijn, want tijd betekent geld in omroepland.
Meppeler Courant, 1994

Een week geleden hadden Elien en zij naar het televisieprogramma Speurtocht zitten kijken. Mensen op zoek naar hun eerste liefde. Het had iets aandoenlijks en tegelijkertijd ook iets gênants. Was die blijde wederzijdse herkenning voor de camera nu echt of gespeeld?
J. Bernlef, Verbroken zwijgen, 2002

Ze gaf me beschuit en thee. Langzaam zakte de misselijkheid. We praatten over van alles en nog wat. Het was gezellig. Ik ging weer rechtop zitten en vertelde over de uitnodiging voor dat televisieprogramma waarin Hugh en ik zondag optreden. Ze was lovend en enthousiast. 'Je wordt nog beroemd,' zei ze.
Pauline Slot, Blauwbaard, 2000

Liesbet van Zoonen is Nederlands eerste professor media en populaire cultuur. Het instellen van deze leerstoel en bijbehorend wetenschappelijk centrum is volgens Van Zoonen een logische stap. "Populaire cultuur is heel lang genegeerd door de wetenschap. Popmuziek, massaal bekeken televisieprogramma's of voetbal. De wetenschap haalde de neus er voor op. Ja, je mocht het best onderzoeken, maar alleen met kritiek als uitgangspunt."
Algemeen Dagblad, 2002

'Hem' was negenennegentig jaar. Het stadsbestuur had oude bekenden opgespoord, want men hield eraan om een honderdste verjaardag op gepaste wijze te vieren. Niemand twijfelde eraan dat Pirre die zou halen, want hij kon de krant nog lezen zonder bril, althans de titels, hij hield zijn mening over de televisieprogramma's niet voor zichzelf en dronk dagelijks zijn pintjes.
Fernand Auwera, Vliegen in een spinnenweb, 2001