diabetes.
stofwisselingsziekte waarbij het bloed herhaaldelijk een te hoog suikergehalte heeft als gevolg van een tekort aan insuline; verzamelnaam voor diabetes type 1 en diabetes type 2; diabetes mellitus; diabetes.
Met 'diabetes' of 'suikerziekte' wordt in de meeste gevallen diabetes type 2 bedoeld, omdat die vorm veel vaker voorkomt dan diabetes type 1.
Voorbeelden:
Er bestaan verschillende vormen van suikerziekte. De twee belangrijkste zijn diabetes type 1, soms ook nog 'insuline-afhankelijke diabetes' of juveniele diabetes genoemd, en diabetes type 2, ook 'niet-insuline-afhankelijke diabetes' of ouderdomsdiabetes genoemd.
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=dossier=59, 2000
Diabetes (suikerziekte) is een ziekte waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. Kinderen en mensen vanaf 40 jaar. Met diabetes kun je leven dankzij medicamenten en voedingsadviezen. Maar helaas krijgen steeds meer mensen ook te maken met de gevolgen van diabetes, de zogeheten diabetische complicaties.
http://www.diabetesfonds.nl/
Van suikerziekte zijn vele genetische risicofactoren bekend, dit is de aanleg die je van je ouders kunt erven. Er is vaak echter een invloed van buitenaf nodig, zoals bijvoorbeeld een virusinfectie, die ervoor zorgt dat iemand die aanleg heeft voor diabetes de aandoening ook daadwerkelijk krijgt.
http://www.erfocentrum.nl/erfelijkheid/aange.php
Een vriendin zei laatst over de man van wie ze wil scheiden: "Hij zuigt affectie op, als een spons. Hoe meer hij krijgt, hoe moeilijker hij te verzadigen is." Dat lijkt op het begin van suikerziekte: steeds meer dorst en steeds magerder worden en meer uitgeput.
K.L. Poll, Wennen aan vrede, 1981
Het aantal mensen dat direct sterft aan veel te hoge bloedsuikerspiegels is heel klein. [...]. Een veel groter probleem is het jarenlang leven met 'een klein beetje teveel' suiker in het bloed, de ziektes die we allemaal samen kennen als 'suikerziektes' of 'diabetesvormen'. Want diabetes is niet een enkele aandoening, het is een groep ziekten die allemaal gemeenschappelijk hebben dat ze leiden tot een verhoogde boedsuikerspiegel.
https://www.knack.be/nieuws/wetenschap/kan-je-sterven-van-te-veel-suiker/article-opinion-983103.html?cookie_check=1565349788, 29 maart 2018