deelfiets zonder vaste plek.
deelfiets die kan worden gehuurd via een free-floatingsysteem en die dus binnen een bepaalde zone om het even waar kan worden opgehaald en ingeleverd; free-floating deelfiets.
Het woord werd in 2017 door Marco te Brömmelstroet geïntroduceerd als een denigrerende benaming van de deelfiets, maar wordt inmiddels ook als een neutrale term gebruikt, vooral in Vlaanderen.
Voorbeelden:
De 'strooifiets' leidt meteen tot ergernis. Binnen korte tijd zijn er duizenden huurfietsen neergezet in Rotterdam en Amsterdam. [...]. In amper twee maanden heeft de 'deelfiets' zijn plek opgeëist in de openbare ruimte van Amsterdam en Rotterdam. Je vindt ze in rekken, leunend tegen bomen of midden op de stoep. [...]. In de Van Bossestraat denkt bewoner M.R. (39) dat ze er vooral zijn neergezet omdat hier veel Airbnb’s zitten. "Volgens mij is dit één grote commerciële show." En dat is het, zegt Marco te Brömmelstroet, hoofddocent stedelijke planning aan de UvA. "Ik zou het geen deelfiets maar een strooifiets willen noemen. Deze aanbieders hebben een buitengewoon agressieve aanpak. Die willen zo snel mogelijk een marktaandeel verwerven." Een systeem van deelfietsen zou kunnen werken, zegt hij. Maar dan op een gereguleerde manier, zoals de OV-fiets.
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/03/de-strooifiets-leidt-meteen-tot-ergernis-12341479-a1568753, 3 augustus 2017
Reglement voor strooifietsen in Brussel. Aanbieders van deelfietsen in Brussel zijn binnenkort zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en verspreiding van hun fietsen. [...]. Sinds eind september heeft de hoofdstad te maken met deelfietssystemen die werken volgens een free floating-systeem: de zogenaamde strooifietsen. Ze kunnen na gebruik om het even waar achtergelaten worden. [...]. Het systeem veroorzaakt veel frustratie omdat fietsen ergens worden achtergelaten, niet meer worden opgepikt en overlast veroorzaken.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171208_03232482, 10 december 2017
Deze zomer overspoelden deelfietsen van het bedrijf oBike uit Singapore Amsterdam en Rotterdam. Deze fietsen hebben behalve een elektronisch slot dat je open kan 'appen' een gps-chip, zodat je kunt zien waar ze geparkeerd staan op diezelfde app op je smartphone. [...]. 'Strooifietsen,' doopte Marco te Brömmelstroet (alias De Fietsprofessor) ze een paar weken geleden in NRC Handelsblad.
https://decorrespondent.nl/7246/deelfietsen-veroorzaken-nu-veel-overlast-in-grote-steden-zo-kan-het-wel/761895705450-e2d0e52b, 30 augustus 2017
Mooi woord dat strooifiets, al is het me eigenlijk nog te vriendelijk. Het zijn ordinaire wegwerpfietsen.
https://joop.bnnvara.nl/opinies/winkelwagentjes-mag-je-nergens-achterlaten-waarom-strooifietsen-dan-wel, 3 augustus 2017