treincoupé waar men stil moet zijn.
coupé in een trein waar reizigers stil dienen te zijn; compartiment in een trein waar reizigers stil dienen te zijn; coupé in een trein die bestemd is voor reizigers die stilte willen, bijvoorbeeld om te lezen of te werken.
De Nederlandse Spoorwegen (NS) begonnen in 2003 op proef met stiltecoupés in de trein. In de vorige eeuw waren er stiltecoupés in de eersteklaswagons.
Voorbeelden:
Het lukt ons dus gewoon niet, stil zijn in de stiltecoupé. Campagne of niet, het lijkt een schier onoplosbaar probleem. Mensen die samen zijn, willen met elkaar communiceren. En als er niemand voorhanden is, dan bellen ze iemand op. Onderzoek laat zien dat mensen die (voor het experiment) stil moesten zijn, een lagere waardering geven aan de reis dan mensen die konden praten wanneer ze dat wilden. Ergo: een stiltecoupé gaat tegen al onze natuurlijke reflexen in.
http://www.hpdetijd.nl/2012-06-29/waarom-we-ons-niet-kunnen-gedragen-in-de-stiltecoupe/, 29 juni 2012
De stiltezone is vergelijkbaar met de zespersoons werkcoupé, zoals de NS al in de eerste klas van bepaalde sneltreinen in gebruik heeft. De Spoorwegen willen de stiltecoupé vanaf januari volgend jaar invoeren, zowel in de eerste als tweede klas, en per intercity daarvoor twintig procent van de stoelruimte te reserveren. Pictogrammen en cartoons aan binnen- en buitenzijde van de treinstellen markeren de stiltezones.
Nederlands Dagblad, 2 september 2003
Nee hoor, ik ga in de stiltecoupé zitten – daar ben ik overigens heel streng, als er mensen toch gaan zitten praten.
http://www.connekt.nl/connektiemag.html, 2001
In Amersfoort nam reizigster plaats in stiltecoupé, maar van concentratie kwam niets, omdat duo zich in ruimte daarnaast had genesteld en radio luidkeels liet spelen. Conducteur maakte daar overigens een eind aan.
https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010565521:mpeg21:a0229, 5 september 1984
Ik denk dat de minister voor Bezitsvorming, A. C. de Bruijn, die van 1952 tot 1956 zitting had in het tweede kabinet-Drees, de laatste minister was die - voor iedereen zichtbaar - met de Nederlandse Spoorwegen reisde. Hij reisde elke dag van Utrecht naar Den Haag en had daarvoor een kleine coupé gereserveerd. (Je had toen nog geen stilte-coupé.)
https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010831747:mpeg21:a0165, 17 februari 1988
VVD-kamerlid J. te Veldhuis doet hetzelfde werk in de stiltecoupé van de eerste klasse, maar dan met overgave.
https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010867090:mpeg21:a0159, 22 oktober 1991