Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

sterrenkunde

betekenis & definitie

wetenschap die zich bezighoudt met het onderzoek van het heelal, de planeten, de sterrenstelsels en de ruimtestraling door middel van onder meer lichttelescopen, apparatuur voor radiogolven en ruimtesondes; astronomie.

Voorbeelden:
Als je wat popularizerende boeken over sterrenkunde leest en volgt wat de media over sterrenkunde melden, krijg je vlug de indruk dat sterrenkundigen met niets anders bezig zijn. Nochtans doen vele sterrenkundigen in werkelijkheid echt aan sterrenkunde: ze bestuderen sterren. Daarbij gaat het er niet om, zoals wel eens wordt gedacht, nieuwe sterren te ontdekken, al is een nieuwe soort sterren natuurlijk wel een sensatie in het vak. Het gaat erom sterren te begrijpen. Hoe ontstaan ze? Hoe komt het dat ze licht geven? Hoe ver weg staan ze? Wat zíjn sterren?
De Standaard, 1996

Leuvense en Luikse astronomen slaagden erin een antwoord te geven op een vraag die sterstructuur- en sterevolutiespecialisten al twintig jaar boeit. Sterren zijn samengesteld uit gaslagen met verschillende temperatuur en druk. Ze produceren energie door kernfusie van waterstof in helium in de sterkern. Terwijl ze dit doen, ondergaan sommige sterren trillingen. Dit is een bijzonder gelukkige omstandigheid, want op basis van deze trillingen kunnen astronomen peilen naar de inwendige eigenschappen van de ster. Op aarde maken seismologen op dezelfde manier gebruik van aardbevingen om de inwendige ijzerkern van onze planeet beter te begrijpen. Dit nieuwe domein in de sterrenkunde noemt men dan ook de 'asteroseismologie'.
http://www.kuleuven.ac.be/nieuws/berichten/2003/pb30_05_03.htm, 29 mei 2003

< >