smeerbare kaas als broodbeleg.
zachte, van gesmolten kaas en smeltzout gemaakte kaas die gemakkelijk op een boterham, cracker, toastje e.d. gesmeerd kan worden; smeerbare kaas die als broodbeleg gebruikt wordt.
Voorbeelden:
Vanaf 6 maanden kun je je kind tussen de maaltijden door af en toe een broodkorstje in de hand geven [...]. Je kunt het brood besmeren met een (dieet)margarine en beleggen met b.v. jonge kaas, smeerkaas, leverpastei, ongekruide kwark, fricandeau, kipfilet, fruit, tomaat, met mate zoet beleg.
http://www.ouder-kindzorg.nl/
Onder melkproducten verstaan we naast melk, ook afgeleide producten zoals yoghurt, alle kaassoorten (smeerkaas, platte kaas...) en karnemelk.
http://www.vig.be/
Koninklijke Eru Kaasfabriek B.V. is een bekende Nederlandse producent van smeerkaas. Een ander voorbeeld is de smeerkaas van La vache qui rit. Deze smeerkaas is al enige decennia op markt.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Smeerkaas, 6 juli 2017
Volgens het Voedingscentrum moet je smeerkaas slechts bij uitzondering eten. Waarom? Omdat smeerkaas veel zout bevat. Meer dan gewone kaas.
http://www.healthylives.nl/nieuws/hoe-gezond-is-smeerkaas, 28 september 2010
Smeerkaas bevat, net als kaas, relatief veel vet en verzadigd vet. Doordat in smeerkaas meer water zit, bevat het minder vet en eiwit per 100 gram dan gewone kaas. In de vetarme varianten zit nog minder vet en deze bevatten meer kalk en vitamine B12 in vergelijking met gewone kaas.
http://www.healthylives.nl/nieuws/hoe-gezond-is-smeerkaas, 28 september 2010
Beleg geserveerd op schalen: Cassler rib, kipfilet, paté, jonge kaas, leidse kaas, smeerkaas en drie soorten zoetwaren.
http://www.ontbijtservice.com/