Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

sidderrog

betekenis & definitie

rog die elektrische schokken afgeeft.

rog met grote borstvinnen en een elektrisch orgaan aan de weerszijden van de kop, waarmee stroomschokken kunnen worden afgegeven van 8 tot wel 220 volt en dat zowel gebruikt wordt tijdens de jacht als ter verdediging.
Ook van toepassing op de rogfamilie of soort in het algemeen en dan vaak in het meervoud gebruikt.

Voorbeelden:
Aquatopia pakt speciaal voor Halloween uit met sidderroggen. Die bijzondere vissen kunnen een elektrische lading tot 220 volt produceren om zich te verdedigen of een prooi te verdoven.
https://www.hln.be/regio/antwerpen/aquatopia-viert-halloween-met-sidderroggen~a47d9e08/, 29 oktober 2014

De sidderroggen zijn een familie roggen die bekend staan om de elektrische schokken die ze kunnen afgeven. Dit doen ze om zich te verdedigen voor vijanden maar ook om zelf achter prooien te jagen. De prooien worden dan verdoofd en zo opgegeten. De roggen liggen rustig op de bodem van de zee en wachten hun prooien af. De elektriciteit die ze opwekken kan ook worden opgeslagen zoals bij een batterij. De roggen zijn plat en schijfvormig met een staartvin.
http://diertjevandedag.classy.be/vissen/kraakbeenvissen/roggen/familie_sidderroggen.htm

Sidderroggen zijn gemakkelijk herkenbaar aan hun ronde vorm, gevormd door kop, borstvinnen en lichaam. Bek en kieuwopeningen liggen aan de onderzijde van de kop. Aan de bovenzijde vallen vlak achter de ogen de grote spuitgaten op, waardoor het ademhalingswater de kieuwen bereikt.
http://www.worldexplorer.be/sidderroggen.htm

Sidderroggen hebben aan weerskanten van hun ogen twee niervormige organen, die bestaan uit aangepast spierweefsel. Het zijn in feite biologische batterijen. De sidderrog kan er stroomstoten mee opwekken. Bij de jacht op visjes en garnalen gebruik de rog pulsen van ongeveer 70 Volt. Er zijn gevallen bekend van roggen die stroomstoten van 200 Volt bij 8 Ampère konden opwekken. Die extra sterke stoten gebruikt de vis als hij bedreigd wordt.
https://www.ecomare.nl/verdiep/nieuws/sidderrog-bij-maasvlakte/

< >