Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

sergeant

betekenis & definitie

onderofficier.

onderofficier van de laagste rang; ook: de rang van sergeant.
Ook gebruikt in verbinding met de naam van beoefenaars van verschillende vakken bij leger of vloot, om te kennen te geven dat deze vaklieden in rang met een sergeant gelijk staan, zoals in sergeant-torpedomaker.

Voorbeelden:
'Hij vroeg of ik dacht dat jij het op prijs zou stellen als je een lintje kreeg.' Ze was er zichtbaar verlegen mee. 'Een lintje? Je hebt toch zeker gezegd dat ik dat absoluut niet wil?' 'Dat heb ik ook gezegd, maar ik wist het niet zeker.' 'Maar dat wist je toch wel? Je weet toch wel dat ik geen lintje wil?' 'Omdat je ook hoog bent geworden?' 'Hoog? Ik ben helemaal niet hoog! Afdelingshoofd is toch niet hoog? Dat is zoiets als sergeant!'
J.J. Voskuil, Het Bureau. Dl. 6: Afgang, 2000

Ja, het leger maakt een man van je: harde oefeningen, stormbaan en afzien. Slapjanussen worden stevig aangepakt door de sergeant.
http://www.gebladerte.nl/00725p43.htm, 1994

Twee Nederlandse VN-militairen, die vorige week in Bosnië gewond raakten, zijn dit weekeinde gerepatrieerd. De militairen liepen binnen een dag bij twee verschillende incidenten in de buurt van de moslim-enclave Srebrenica zware verwondingen op. De blauwhelmen, beiden sergeant, zijn zaterdag met een helikopter van Srebrenica naar de Kroatische havenstad Split vervoerd.
Meppeler Courant, 1994

In een groot fin-de-sièclehuis werd hij in een kamer geleid waarin een onderofficier achter een overdadig gebeeldhouwde schrijftafel zat. De mannen meldden hem de bijzonderheden van hun vangst. Ze zeiden sergeant tegen de onderofficier.
Henri Knap, Met voorbedachten rade, 1981

Ik wis het zweet van mijn voorhoofd. Goddank. We gaan terug. Ik haal diep adem en sluit mijn ogen even. Ik ben al met mijn gedachten bij de wijn die voor ons klaar staat als ik ze hoor. Jean heeft zich al plat op zijn buik laten vallen en de sergeant heeft een wijsvinger haaks op de lippen gezet. Guy is nergens te bekennen. Gedempte stemmen. Nu weet ik het zeker. Moffen die hetzelfde van plan zijn als wij.
Ep Meijer, Proloog; Uitje; Vakantiebelevenissen; Helm, 2000-2001

Een militaire rechtbank in Zaïre heeft drie sergeanten ter dood veroordeeld wegens de moord op een Belgische non in december vorig jaar.
De Standaard, 1996

Want het was niet voorzien dat de Amerikaanse luitenant Karl-Heinz Timmermann, een man uit Nebraska die zelf 23 jaar daarvoor in nota bene Frankfurt was geboren, en zijn sergeants Chinchar en DeLisio op 7 maart 1945 's middags om half vier de Ludendorff-spoorbrug zouden overstormen en er daarmee voor zorgden dat de enige van veertig Rijnbruggen min of meer onbeschadigd in handen van de Amerikaans-Britse invasiemacht zou vallen.
NRC, 1995