dubbele zet in het schaakspel.
dubbele, verdedigende zet, waarbij de koning twee velden naar links of rechts in de richting van de toren gezet wordt en de toren die het dichtst bij staat over de koning heen geplaatst wordt op het vak direct naast de koning, wat alleen toegestaan is als zowel de koning als de toren nog niet bewogen hebben, als er geen ander stuk tussen koning en toren staat en als de koning niet schaak staat of, bij verplaatsing, schaak komt te staan.
Voorbeelden:
Een andere bijzondere zet is de rokade. Dit is de enige zet in het spel waarbij je twee stukken tegelijk mag bewegen, de koning en een toren. Bij een rokade beweegt de koning naar links of rechts tegen de toren aan, waarna de toren over de koning heen springt naar het andere, direct aan de koning, grenzende vlakje.
http://www.kbz.be/schaken_spelregels.htm, 2003
Voorwaarden om een rokade te mogen uitvoeren: - de koning die gaat rokeren mag nog niet verplaatst zijn tijdens het spel. - de toren die gaat rokeren mag nog niet verplaatst zijn tijdens het spel. - alle vlakjes tussen de koning en de toren dienen leeg te zijn. - de koning mag voor de rokade niet schaak staan. - de koning mag tijdens de rokade niet bewegen over een vlakje dat aangevallen wordt (bereikbaar is) door een vijandig stuk. - de koning mag niet rokeren naar een vlakje dat aangevallen wordt door een vijandig stuk.
http://www.kbz.be/schaken_spelregels.htm
Een zet bestaat uit het verplaatsen van 1 stuk van het ene vlakje naar een ander vlakje, volgens de regels geldend voor dat specifieke stuk. Uitzondering op deze regel is de "rokade". Hierbij verplaatsen 2 stukken tegelijk, de koning en een toren.
http://www.kbz.be/schaken_spelregels.htm
Het publiek probeert eerst zijn belangrijkste stukken te ontwikkelen en te rokeren. De witte koning komt dan betrekkelijk veilig te staan en vervolgens kan wit proberen de komende zwarte aanval op de damevleugel op te vangen. Tegenstander Bouwe Boschma lijkt er hetzelfde over te denken. Zijn laatste tegenzet, de rokade, geeft ook al aan, dat hij de voorkeur geeft aan de voltooiing van zijn ontwikkeling.
Meppeler Courant, 1995
Wim Verreycken (Vlaams Blok) zei dat het compromis hem deed denken aan "een grote rokade in een schaakspel, waarbij de koning wordt weggestopt achter de toren".
De Standaard, 1997