iemand die aardewerk maakt.
iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij aardewerken voorwerpen uit potklei vervaardigt.
Voorbeelden:
Een bekend beeld voor velen: de pottenbakker aan de draaischijf. Eerst wordt de klei gekneed om ze homogeen te maken. Op de draaischijf wordt de klei nogmaals gekneed: je werpt de klei op de schijf, je vormt de klei tot een toren en brengt die toren terug naar beneden. Zo worden alle deeltjes spiraalsgewijze gelegd wat de weerstand bij het draaien vermindert. Dan moet de klei perfect gecentreerd worden. Perfect in het midden. Dan maak je een putje, de klei wordt geopend en opgetrokken. Optrekken is een druk uitoefenen op de klei tussen de linker- en rechterhand. Door die druk stijgt de klei. Dit vraagt enige handigheid en veel oefenen!
http://www.innovaconcept.be/animaro/meeranima.htm
Voor de pottenbakker uit Echten is de viermans expositie een manier om te laten zien dat Drentse kunstenaars vaker zouden moeten samenwerken bij het tonen van hun werk. Berends exposeert zelf zijn nieuwste 'vlammende' schalen in verschillende kleuren.
Meppeler Courant, 1993
"Dan mocht ik van zo'n conservator de potten, schalen en scherven van dichtbij bestuderen. Wat voor kleisoort is het, hoe is het gemagerd en gevormd. En ook waarom zo? Thuis ging ik die processen dan nabootsen. Voor zover ik weet ben ik de enige pottenbakker in Nederland die oud aardewerk maakt, alleen in België ken ik er nog een."
http://www.archeon.nl/vvva/nieuwsbrief/6-6/pottenbakker.htm, 2001
'Je leert steeds meer dingen ontdekken én voorkomen. Want pottenbakken is niet alleen een vak van successen, maar ook van tegenvallers. Elke pottenbakker heeft wel eens een oven opengedaan waarin door één uiteengespat voorwerp de hele oogst bedorven was. Maar je leert jezelf ontwikkelen en je kunt uiteindelijk steeds meer.'
Meppeler Courant, 1993
De markt begint 's morgens om 10.00 uur en eindigt 's middags om 16.00 uur. Er zullen ongeveer 25 hobbyisten aan de markt deelnemen, zoals pottenbakkers, makers van droogbloemen en verder zijn er woondecoraties, houtsnijwerk en snijbloemen.
Meppeler Courant, 1994