discriminatie op woonplaats.
vorm van discriminatie of racisme op grond van het postcodegebied, de wijk of de buurt waar iemand woont, bijvoorbeeld door het weigeren van een hypotheek aan iemand wiens huis in een bepaalde, (vermeend) slechte, buurt staat of door het opleggen van een bepaalde (hogere) straf aan iemand die uit een bepaalde, (vermeend) slechte, buurt komt; discriminatie van inwoners van probleemwijken waarbij de inwoners van die wijken anders behandeld worden dan inwoners van wijken uit andere postcodegebieden.
Voorbeelden:
Maandag kwam in deze krant VVD'er Patrick van Schie aan het woord over het ideologisch gehalte van zijn partij. Van Schie, directeur van de aan de VVD gelieerde Teldersstichting, vond dat de VVD-fractie meer smoel mocht tonen in de Kamer. Ze hoefde niet trouw het coalitiestandpunt te vertegenwoordigen, Klaas Dijkhoff mocht best zeggen wat ze als liberalen eigenlijk wilden. En ziedaar: twee dagen later bepleitte Dijkhoff in het Algemeen Dagblad dat criminelen in probleemwijken dubbel zo hard bestraft moeten worden, en bracht zo de officieuze partij-ideologie van klassenjustitie, discriminatie en ordinaire treiterij aan het licht. De mij verder onsympathieke Denk-voorman Kuzu noemde het vlotjes postcoderacisme, en zo was het.
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/21/golem-a1626150, 21 september 2018
Het slotakkoord is voor Kuzu en Baudet. De eerste noemt Rutte de omgekeerde Robin Hood: 'Hij pakt geld van de armen en geeft het aan de rijken.' Wel is Kuzu blij dat Rutte 'het postcoderacisme van Klaas Dijkhoff heeft afgeserveerd'.
https://instanews.persgroep.net/live/5ba4a9363324f60005b2d968?theme=vk&steps=5, 21 september 2018