Nederlandse vorm van boeddhisme.
boeddhisme zoals dat in Nederland vorm heeft gekregen; Nederlandse vorm van boeddhisme.
Het woorddeel polder- heeft, anders dan het neutrale bijvoeglijke naamwoord Nederlands, vaak een spottende of schertsende lading. In polderboeddhisme is dat bv. het geval als er een bijgedachte is aan begrippen als xenosboeddhisme of lifestyleboeddhisme: oppervlakkige vormen van boeddhisme die meer om uiterlijkheden dan om echte spiritualiteit draaien. Maar ook het feit dat het om een vernederlandste vorm van een oosterse levensbeschouwing gaat, is voor sommigen al aanleiding voor minachting.
Voorbeelden:
In de jaren zestig ontstaat een 'oosterse renaissance' en trekken veel jonge mensen richting India op zoek naar spirituele inspiratie en een alternatieve levensstijl. Kunstenaars verbinden abstracte kunst met zenboeddhisme en er ontstaat zelfs een Nederlandse variant: het polderboeddhisme.
https://marcelpoorthuis.wordpress.com/publicaties/boeken/lotus-in-de-lage-landen-beschrijving/
Henk Blezer sprak afgelopen zaterdag 17 oktober jl. bij het zilveren jubileumfeest van de BUN. [...]. Hij had het over polderboeddhisme met 'teelt van eigen bodem' en tulpenboeddhisme met 'exotische import'.
http://archief.zennijmegen.nl/bloem-onkruid-en-ruimte/, 31 oktober 2015
Polderboeddhisme heeft [...] last van navelstaarderij. Enerzijds vind ik het interessant om te volgen, anderzijds zakt de moed me in de schoenen. Ik zou graag zien dat het meer over de inhoud dan de vorm gaat.
https://aliceverheij.wordpress.com/2012/10/24/boeddhisme-in-nederland-zweefteven-roddel-en-achterklap/, 26 oktober 2012
De invloed van het boeddhisme toont zich [...] in de boeddhistische praktijken die Chinezen [...] in Nederland praktiseren. [...]. Centraal voor hen staat niet de meditatie [...] maar de donaties aan monniken of nonnen, voornamelijk ter nagedachtenis van overledenen. In schril contrast hiermee staat de boeddhistische beoefening van bekeerde of geïnteresseerde Nederlanders. Zij zien hun eigen boeddhistische praktijk niet zozeer als een religie met allerhande regels en geloofsvoorstellingen, maar eerder als een ‘levensbeschouwing’, ‘levenswijze’ of ‘spirituele beweging’. [...]. Het 'polderboeddhisme' is aldus sterk verinnerlijkt.
file:///C:/Users/verheij/Desktop/Coolen_W.__10599940_Master_SOC_ALgemeen.pdf, juni 2014