rog met een pijlvormige staart.
grijze tot groenbruine rog met een witte buik en een pijlvormige staart, die eindigt in een gekartelde, giftige stekel, die leeft op zandbodems en modderbodems op dieptes van 5 tot 200 meter in de zuidelijke Noordzee, in het noordoosten van de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee.
Ook van toepassing op de rogfamilie of soort in het algemeen en dan vaak in het meervoud gebruikt.
Voorbeelden:
De pijlstaartrog zal zwemmers in de Westerschelde niet zelf aanvallen. Maar als iemand op hem stapt, zwaait hij zijn staart omhoog en daar zit een giftige stekel aan. Contact met de stekel kan zorgen voor een zwelling door het gif, maar kan ook een infectie veroorzaken.
https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/76534/Giftige-pijlstaartrog-voor-kust-van-Dishoek, 29 augustus 2014
Aan de rugzijde is de pijlstaartrog olijfgroen tot bruinachtig, de buik is licht van kleur [...]. Hij vertoeft graag in een rustige baai en kan ook in het brakke water in de buurt van een riviermonding leven. Hij voedt zich voornamelijk met visjes, slakken en krabben. Het is een ovovivipare soort, waarbij de bevruchting waarschijnlijk inwendig is.
http://www.guldennet.nl/flevoland/urk/visserij/vissen/vis025.html
Pijlstaartroggen hebben een bijzondere manier van zwemmen. Ze glijden namelijk door het water als een wapperende vlag in de wind. Wetenschappers hebben aan de hand van modellen deze bijzondere techniek in kaart weten te brengen. Als onderwaterrobots op dezelfde manier zwemmen, zou dat erg gunstig zijn.
https://www.kijkmagazine.nl/nieuws/onderwaterrobot-moet-leren-pijlstaartrog/, 15 november 2013