Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

peterselie

betekenis & definitie

kruid met gekrulde of gladde blaadjes.

groen kruid met gekrulde of gladde blaadjes, dat gebruikt wordt als smaakmaker of als garnering.

Voorbeelden:
Kruiden zoals dragon, tijm, look, peterselie en bieslook zijn klassiek bij wild.
http://users.skynet.be/colea/WildOpWild.html

Peterselie en selderij zijn vooral smaakmakers. Als "finishing touch" van stelen ontdaan ter dekoratie bij, in, of over een gerecht. De resterende stelen (maar ook met blad) kunnen niet gemist worden bij de bereiding van soepen, sauzen en kruidenboters. Laat peterselie en selderij nooit meekoken. Mee laten trekken in bouillon, saus e.d. kan wel, maar niet te lang. Het beste is toevoeging vlak voor het serveren.
http://www.degroentenman.nl/

Voor 2 personen: 3 eetlepels olijfolie; 2 eetlepels fijngesneden pancetta; 2 sjalotjes, gepeld en fijngesneden; 1 dessertlepel fijngesneden verse rozemarijnnaaldjes; 1 dessertlepel fijngenseden peterselie (blad en stelen); 2 halve kipfilets; 1 deciliter droge witte wijn.
NRC, 1995

Peterselie is er in twee soorten, namelijk snij- en krulpeterselie.
http://www.degroentenman.nl/

Neem circa 250 gram verse venusschelpen of kokkels en stoom ze in enkele minuten open in wat witte wijn, ui, peterselie en tomaat.
NRC, 1995

Erg lekker is om stokbrood te beleggen met schapenkaas en in de oven nog even op te warmen. Garneren kan leuk met peterselie of tuinkers.
http://www.schapenkaas.nl/

Gebruik peterselie rauw of kook het mee bij soepen, sauzen, vis, eiergerechten, vlees, kip of groenten. Peterselie is het hele jaar verkrijgbaar.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Roer vlak voor het serveren peterselie en koriander door de risotto.
NRC, 1995

< >