Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

permafrost

betekenis & definitie

altijd bevroren bodem.

permanent bevroren bodemlaag die zich in de poolgebieden en in het hooggebergte direct onder de oppervlaktelaag van de grond bevindt; soms metonymisch ook op te vatten als: het verschijnsel dat in de poolgebieden en in het hooggebergte een laag grond direct onder de oppervlaktelaag permanent bevroren blijft.

Voorbeelden:
In uitzonderlijke omstandigheden kunnen organismen in hun geheel bewaard blijven. Zo'n zeldzame manier van fossiliseren is bijvoorbeeld invriezing. In Siberië en Alaska werden in de permafrost, de immer bevroren bodemlaag, mammoeten van 40.000 jaar gevonden. Haar, vlees, inwendige organen en onverteerde voedselresten in de maag waren nog schier intact.
http://www.5stars.be/tellus/

Geologen hebben in het noordoosten van Polen, niet ver van de grens met Litouwen, permafost gevonden die dateert van ongeveer 13.000 jaar geleden, aan het eind van de laatste ijstijd. Volgens de geologen kan de permafrost van groot belang zijn bij het onderzoek naar het opwarmen van de aarde.
Algemeen Dagblad, 6 augustus 2010

Vandaag heb ik een kaart gemaakt van dooimeren in ons onderzoeksgebied van een foto van een Amerikaanse spionagesatelliet uit de 70er jaren. Komende zomer krijgen we een nieuw satellietbeeld, dan kunnen we de veranderingen in de permafrost echt zien.
http://pooljaar.nl/permafrost/2010/02/15/kouwe-drukte/, 15 februari 2010

Er schijnen een viertal grote ijstijden opgetreden te zijn, die telkens door een warme periode van elkaar gescheiden werden [...]. Tijdens een ijstijd was de ondergrond steeds bevroren (permafrost) en slechts tijdens de korte zomer kon het bovenste laagje van de bodem ontdooien. Het smeltwater kon niet in de bodem dringen, omdat die steeds bevroren was en het veroorzaakte dus een sterke erosie.
http://www.ibgebim.be/GROENERUIMTEN/bois/foret_de_soignes/GEOLOGIE.html

Verspreid over het vlakke terrein liggen grillig gevormde meren, gevoed door smeltwater dat vanwege de permafrost niet in de ondergrond kan wegzakken.
http://geologie.cjb.net/

In de continentale platten van de oceanen zijn op en in de bodem enkele honderden velden met methaan-hydraten gevonden, soms tot een paar honderd meter dik. Ook onder de permafrost in streken rond de Noordpool in het noorden van Canada, Groenland, Rusland en Alaska zijn ze aangetroffen.
De Limburger, 17 oktober 2000