Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

onbewoonbaarheidsverklaring

betekenis & definitie

verklaring van onbewoonbaarheid.

verklaring door het bevoegd gezag, doorgaans het gemeentebestuur, dat een huis niet meer bewoond mag worden, omdat het in een slechte staat verkeert en/of niet veilig meer is; verklaring van onbewoonbaarheid; soms concreet ook: schrifteliijke verklaring waaruit blijkt dat een huis officieel onbewoonbaar verklaard is.

Voorbeelden:
Onteigening staat gelijk aan een onbewoonbaarheidsverklaring. Dat wil dus zeggen dat ook bij een onteigening de huurovereenkomst onmiddellijk en zonder schadevergoeding wordt ontbonden.
http://www.infotalia.com/nld/wonen/immo/huren/huur_detail.asp?id=572

Er ligt een stapel papieren op tafel, netjes geordend per thema: papieren van controles van het huis, van onbewoonbaarheidsverklaring en sollicitaties. De man van Hanifa heeft geen vast werk. Soms werkt hij in interimjobs. Zijn hoofd zit vol met allerlei problemen. Hij hoopt dat als hij een betere woonst kan huren, het ook beter gaat met het werk.
http://sociaal.net/opinie/goed-wonen-verandert-je-leven/, 12 oktober 2016

Het aangekochte onroerend goed werd op 20.08.1999, hetzij enige maanden vóór het verlijden van de notariële akte, onbewoonbaar verklaard. De reden van deze onbewoonbaarheidsverklaring was: - Er was geen (drinkbaar) water in de woning - De elektrische installatie vormde een brandgevaar - Ernstige vochtindringing in de leefruimtes van de woning. De aangekochte woning werd opgenomen in de inventaris betreffende de heffing ter bestrijding van leegstand en verkrotting van gebouwen en woningen.
http://ccff02.minfin.fgov.be/KMWeb/document.do?method=view&id=4aaa130a-699c-4872-b2ac-3648bbdb4243#findHighlighted, 4 januari 2010

Naast de gegevens die in de Brusselse Huisvestingscode zelf vermeld worden – ligging, bewoonbare oppervlakte, aantal kamers en vermoedelijke duur van de leegstand – moeten de gemeenten ook nog de contactgegevens noteren van de houders van een zakelijk recht op het goed, het aantal leegstaande bouwlagen, de datum waarop de leegstand een eerste keer werd vastgesteld en of er toen een proces-verbaal werd opgemaakt, de datum van toekenning van de stedenbouwkundige vergunning, of de gemeente de voorbije jaren een leegstandstaks heeft geheven, en of het leegstaande pand het voorwerp uitmaakt van een verhuurverbod of een onbewoonbaarheidsverklaring.
http://www.immospector.be/newsview.aspx?contentdomains=IMMONEW&id=kl1808963&lang=nl, 3 september 2014

< >