Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

o.v.t.t

betekenis & definitie

onvoltooid verleden toekomende tijd.

onvoltooid verleden toekomende tijd, een van de acht werkwoordstijden, bv.: ik zou lopen, wij zouden lopen; ik zou luisteren, wij zouden luisteren; ik zou antwoorden, wij zouden antwoorden; ik zou werken, wij zouden werken.

Voorbeelden:
Er zijn, zoals bekend is, heel wat mogelijkheden om de diverse tijden te benoemen: * hij doet het (o.t.t.) * hij deed het (o.v.t.) * hij heeft het gedaan (v.t.t.) * hij had het gedaan (v.v.t.) * hij zal het doen (o.t.t.t.) * hij zou het doen (o.v.t.t.) * hij zal het gedaan hebben (v.t.t.t.) * hij zou het gedaan hebben (v.v.t.t.).
http://www.vkblog.nl/bericht/4805/taalgebruik_in_overheidsbesluiten_en_dienstrapporten, 7 oktober 2005

Volgens sommigen bestaan er in het Nederlands eigenlijk maar twee werkwoordstijden: de onvoltooid tegenwoordige tijd (ik werk, ik lees) en de onvoltooid verleden tijd (ik werkte, ik las). Voor alle andere werkwoordstijden moeten meerdere werkwoorden met elkaar gecombineerd worden. Dat leidt tot acht werkwoordstijden: [...]. 7. onvoltooid verleden toekomende tijd (ovtt): ik zou werken, ik zou lezen.
http://www.onzetaal.nl/advies/werkwoordstijden.php

De functie van het futurum praeteriti (zou(den) + infinitief; de onvoltooid verleden toekomende tijd (o.v.t.t.)) is vooral van modale aard. Het futurum praeteriti heeft gezien vanuit het spreekmoment betrekking op een gebeuren in het verleden dat vanuit het referentiepunt als toekomstig gezien wordt.
http://www.let.ru.nl/ans/e-ans/02/04/08/09/01/body.html

Zullen wordt gebruikt in combinatie met de infinitief om vormen van de toekomende tijd te maken: onvoltooid tegenwoordige toekomende tijd (OTTT) - ik zal lopen onvoltooid verleden toekomende tijd (OVTT) - ik zou lopen.
http://www.kunstbus.nl/literair/hulpwerkwoord.html, 13 april 2009

Vervoeging van het werkwoord, kandidaat kan aangeven wat de begrippen onvoltooide en voltooide tegenwoordige en verleden tijd betekenen naast dezelfde vormen in de toekomende tijd (dus: ott, vtt, ovt, vvt, ottt, vttt, ovtt, vvtt).
http://associatie.cramgo.nl/Downloads/Examenprogramma%20PDS%20december%202008%20v4.pdf., 2008