Het begrip mimosa heeft 3 verschillende betekenissen:
1) soort acacia.
soort van acacia, vooral de Acacia dealbata en de Acacia retinodes, die zich kenmerkt door zijn gele, bolvormige en pluimige bloemen met een sterke, aangename geur; metonymisch ook: (afgesneden, bloeiende) takken of bloemen van deze plant.
2) tropisch plantengeslacht.
tropisch plantengeslacht van tweezaadlobigge planten, dat talloze bomen, heesters en kruiden omvat, met als gemeenschappelijk kenmerk dat de bladeren gevoelig zijn voor aanraking.
In de plantkundige taxonomie soms erkend als aparte familie onder de naam Mimosaceae, maar doorgaans beschouwd als een onderfamilie onder de naam Mimosoideae, die zelf deel uitmaakt van de familie der vlinderbloemachtigen (Leguminosae of Fabaceae).
3) garneersel van eieren.
garneersel dat bestaat uit fijngeprakte hardgekookte eieren.
Zo genoemd vanwege de gele kleur van de eierdooier en de structuur van dit garneersel..