roomkaas.
enigszins zoete, romige, verse Italiaanse kaas, die bereid wordt op basis van koemelk en vaak als nagerecht wordt gegeten met fruit of een ingrediënt vormt bij de bereiding van desserts zoals tiramisu; Italiaanse roomkaas.
Voorbeelden:
Mascarpone. Deze Italiaanse verse kaas lijkt het meest op een dikke room en heeft een ietwat zoete geur en smaak. In Italië wordt mascarpone vaak met fruit en suiker als nagerecht geserveerd. Daarnaast wordt mascarpone verwerkt in allerlei desserts en gebak.
http://www.receptenhuis.nl/recepten/met/mascarpone.html, 2002
Technisch gezien is mascarpone geen kaas, maar de overgebleven room van de afgeroomde melk voor Parmezaanse kaas, waaraan een bacteriecultuur is toegevoegd. Hoewel hij vaak wordt beschreven als een soort kwark, wordt hij ongeveer net zo gemaakt als yoghurt. Nadat de cultuur is toegevoegd, wordt de room zacht verhit tot 90 °C, waarna hij rijpt en dik wordt. Na 24 uur is de "kaas" klaar voor consumptie. Hij heeft een mooie lepelbare textuur en is zeer veelzijdig.
http://www.incontro.nl/incontro.cfm?id=3991, 2008
Mascarpone, het hoofdbestanddeel van de taart, is een verse ongerijpte kaassoort die wordt gemaakt van room. Mascarpone is een roomkaas, ze wordt meestal gebruikt alsof het room is maar door de manier waarop mascarpone gemaakt wordt is het geen room maar een verse kaas. De kaas heeft qua smaak veel weg van ongezoete slagroom maar ze is dikker en meer compact.
http://eten-en-drinken.infonu.nl/recepten/108935-mascarpone-creme-cheesecake-gastronomisch-genot.html, 2013
Mascarpone bevat circa 38 - 42 % vet. Ter bereiding van mascarpone wordt halfvolle room verwarmd tot 85 à 90 graden en aangezuurd met citroenzuur of wijnsteenzuur. Vervolgens laat men de aangezuurde room in kaasdoek boven een vat afkoelen en ongeveer 12 uur rusten. Daarna wordt de wei, de afgescheiden vloeistof, afgetapt en wordt de mascarpone in poreuze vaten of opnieuw in kaasdoek gedaan om nog 24 uur uit te lekken tot de gewenste dikte bereikt is.
http://eten-en-drinken.infonu.nl/recepten/108935-mascarpone-creme-cheesecake-gastronomisch-genot.html, 2013