spraakleraar.
iemand die of man die voor zijn beroep stoornissen van de verbale communicatie behandelt, veroorzaakt door problemen met het taalvermogen, de spraak, de stem, de motoriek van de mond, het slikken of het gehoor.
Voorbeelden:
De logopedist onderzoekt en behandelt spraak-, taal-, gehoor- of slikstoornissen.
http://www.evean.nl/frameset.asp?fitemid=119
Afwijkend mondgedrag, zoals mondademen, duimzuigen en tongpersen (foutief slikken), resulteert vaak in een spraakstoornis. Er is ook een verband tussen gebitsafwijkingen en afwijkende mondgewoonten. Het komt wel vaker voor dat de logopedist afwijkende mondgewoonten en articulatie samen behandelt. De orthodontist behandelt dan de gebitsafwijking.
http://www.logopedischcentrumemmen.nl/welkestoornisssen/index.html, 2009
In het geïntegreerd onderwijs kan een leerling [...] twee vormen van begeleiding krijgen. De pedagogisch-didactische begeleiding, geboden door leerkrachten met ervaring, kan bestaan uit: met de leerling, individueel [...] nieuwe leerstof voorbereiden [...], leerattitudes bespreken. Ofwel kan de logopedist met de leerling werken aan taalverrijking, articulatietraining, auditieve training.
http://www.digitaalbrussel.be/webpages/thema/overheden/vgc/openbaarheid/college/98_99/0122/beleidsbrief_17.html
Sommigen onder u hebben moeite om te spreken. De logopedist helpt u hierbij. Ook bij slikmoeilijkheden kan hij/zij u helpen.
http://www.az-koningin-fabiola.be/diensten/verplegende/geriatrie/g1/start.htm