Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

linguïst

betekenis & definitie

taalkundige.

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het bestuderen en beschrijven van taal; beoefenaar van de taalwetenschap; beoefenaar van de taalkunde; taalkundige.

Voorbeelden:
Onlangs hield een bioloog in het gereputeerde vakblad Nature een pleidooi voor het gebruik van de passieve vorm in wetenschappelijke artikels. Maar hij werd van antwoord gediend, of beter gezegd, afgesnauwd door een linguïst.
De Standaard, 1996

In Link verschijnen artikelen die, direct of zijdelings, betrekking hebben op de linguïstiek, waarbij in ieder nummer zoveel mogelijk studierichtingen van de vakgroep vertegenwoordigd zijn. Specialistische artikelen worden zoveel mogelijk toegankelijk gemaakt voor linguïsten van andere specialisaties.
http://www.link.studver.uu.nl/watlink.html

Ik heb getracht aan te tonen hoe de specialisten fundamentele twijfels hebben rond de natuur van 'de literatuur'. Het is wellicht een grotere verrassing dat de linguïsten even grote twijfels hebben in verband met het fenomeen taal. Dat 'taal' als verbale communicatie kan aangeduid worden is niet zo een groot probleem, wél dat er zoveel verschillende individuele 'talen' zouden zijn (een 6.000-tal, wordt soms vooropgesteld door experten). Maar dat levert vooral moeilijkheden op zodra men ook verneemt dat er geen duidelijke criteria zijn om een dialect van een taal te onderscheiden, behalve dan zeer praktische en dus onwetenschappelijke criteria.
http://mdr.aletheia.be/topics/netcritiscism/wereldbe.html, 1996

Linguïsten zoeken een empirisch correcte beschrijving en een adequate verklaring van linguïstische fenomenen: wat is de kleinste betekenisonderscheidende eenheid in een taal? Hoe zijn actieve en passieve zinnen met elkaar verbonden? Wat zijn de sociale en culturele determinanten van taalgebruik? Filosofen daarentegen vragen naar de oorsprong van het semantische, naar wat we precies onder 'betekenis' moeten verstaan, en wat de relatie is tussen het semantische en zijn noodzakelijke materiële belichaming. Dit impliceert dat taalfilosofie, net als andere filosofische disciplines, conceptueel onderzoek is; wat niet wegneemt, overigens, dat linguïsten en taalfilosofen vaak tot een vruchtbare dialoog komen.
http://kubnw16.uvt.nl/~ljansen/filosoof/watis/taalfilo.htm

De discussies rond de onderscheiden visies op dyslexie, vooral actueel in Nederland, maar ook aanwezig in Vlaanderen, gaan wij zo veel mogelijk uit de weg door zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke instrument te blijven. Toch zullen experten (o.a. linguïsten voor ontwikkeling van parallelversies) en praktijkmensen doorheen het gehele onderzoek geconsulteerd worden. Er wordt aandacht geschonken aan vaardigheden die bekend staan als indicatoren voor dyslexie: lezen, schrijven en spelling.
http://allserv.rug.ac.be/~mcovents/Testpracticum/WISCIII-DST.htm

J.J. Katz wijst erop dat de mogelijkheden voor geldigheid binnen Quine's model te beperkt zijn en dat er een belangrijke groep van beweringen die vatbaar zijn voor geldigheid buiten dit model vallen. Het standpunt van Katz wordt door veel linguïsten gedeeld die menen dat de eng-logische studie van kunsttalen te beperkt is om relevant te zijn voor de studie van natuurlijke talen.
http://www.flwi.ugent.be/philosophy/histowb/taalfilosofie.pdf.

Soms wordt de linguïst gevraagd individuele leerlingen met specifieke taalproblemen te onderzoeken en een behandelingsplan op te zetten.
http://www.agbell.nl/inhoud_en_voorwoord.htm

< >