Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

likeurwijn

betekenis & definitie

zoete of droge versterkte wijn.

zoete of droge, veelal tijdens of na de gisting door toevoeging van alcohol versterkte wijn met een alcoholgehalte van veelal 15 tot 22 procent.

Voorbeelden:
Likeurwijn: het produkt dat verkregen is in de Gemeenschap, een totaal alcohol-volumegehalte bezit van ten minste 17,5 % vol en een effectief alcohol-volumegehalte van ten minste 15 % vol en ten hoogste 22 % vol, en verkregen is uit druivemost of wijn […] en wel [...]: door toevoeging, tijdens of na de gisting, van [...]: hetzij neutrale, uit produkten van de wijnstok gewonnen alcohol […] hetzij een niet gerectificeerd produkt, verkregen door distillatie van wijn, met een effectief alcohol-volumegehalte van ten minste 52 % vol en ten hoogste 80 % vol.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31988R4252:NL:HTML, 1988

De maximaal toegestane hoeveelheden belastingvrije artikelen zijn [...]: 1 liter sterke drank, of 2 liter mousserende wijn of likeurwijn zoals sherry of port [...]; 50 gram parfum.
http://www.minbuza.nl/SubSites/wor2001website/index.htm

< >