zoete of droge versterkte wijn.
zoete of droge, veelal tijdens of na de gisting door toevoeging van alcohol versterkte wijn met een alcoholgehalte van veelal 15 tot 22 procent.
Voorbeelden:
Likeurwijn: het produkt dat verkregen is in de Gemeenschap, een totaal alcohol-volumegehalte bezit van ten minste 17,5 % vol en een effectief alcohol-volumegehalte van ten minste 15 % vol en ten hoogste 22 % vol, en verkregen is uit druivemost of wijn […] en wel [...]: door toevoeging, tijdens of na de gisting, van [...]: hetzij neutrale, uit produkten van de wijnstok gewonnen alcohol […] hetzij een niet gerectificeerd produkt, verkregen door distillatie van wijn, met een effectief alcohol-volumegehalte van ten minste 52 % vol en ten hoogste 80 % vol.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31988R4252:NL:HTML, 1988
De maximaal toegestane hoeveelheden belastingvrije artikelen zijn [...]: 1 liter sterke drank, of 2 liter mousserende wijn of likeurwijn zoals sherry of port [...]; 50 gram parfum.
http://www.minbuza.nl/SubSites/wor2001website/index.htm