kruising tussen labrador en poedel.
hond die een kruising is tussen een labrador-retriever en een poedel.
Labradoodle wordt net als goldendoodle (een kruising tussen een golden retriever en een poedel) voor het gemak soms afgekort tot doodle.
Voorbeelden:
Labradoodle: hulphond of hond die hulp nodig heeft? De ideale hulphond. Dat hadden de allereerste fokkers van de labradoodle voor ogen toen zij een labrador kruisten met een poedel. De labradoodle combineert de behulpzaamheid en leergierigheid van de labrador en verhaart dankzij de poedelgenen amper en is daardoor hypoallergeen. [...]. Tot zo ver het goede nieuws. Want helaas is dit jonge hondenras (de eerste labradoodle werd in 1989 geboren) net als veel oudere hondenrassen bepaald niet gezond.
https://www.dierenrecht.nl/nieuwsartikelen/labradoodle-hulphond-of-hond-die-hulp-nodig-heeft, 8 juli 2014
Een van de populairste honden van dit moment is de 'labradoodle', in het Nederlands ook gespeld als labradoedel. Je hoort weleens dat de labradoedel een voorbeeld is van een 'dubbele kruising'. Wat wordt er dan precies bedoeld? De hond zelf is een kruising van de labrador-retriever en de Franse poedel, maar ook taalkundig is er sprake van een kruising, want het woord is gevormd doordat delen van de woorden labrador en poedel in elkaar zijn geschoven.
https://books.google.nl/books?id=gkm8CgAAQBAJ&pg=PT43&lpg=PT43&dq=%22de+labradoedel%22&source=bl&ots=pnX_AYgeuw&sig=YIbICZlgIXF88HlO9hk78vfONWA&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwi4hcPGldzfAhWFblAKHS8xBT44ChDoATAGegQIBBAB#v=onepage&q=%22de%20labradoedel%22&f=false, 2015
Wally Conron (85), begin jaren tachtig de uitvinder van de 'labradoodle' (kruising labrador en poedel), heeft spijt. "Ik heb een Frankenstein gemaakt", zegt hij berouwvol in de krant The Times. [...]. De labradoodle ontketende een mode-rage waarin tal van andere kruisingen zoals de cockatoo (cockerspaniël-poedel), golli (golden retriever-collie), dorgi (welsh corgie-dashond), maltipoo (malteser-poedel), puggle (mops-beagle) en shorkie (shih tzu en yorkshire terrier) ontstonden. Zeker in de Verenigde Staten zijn dit soort 'designer-honden' razend populair.
https://www.gva.be/cnt/aid1535870/uitvinder-labradoodle-heeft-spijt-heb-een-frankenstein-gemaakt, 12 februari 2014
Helaas blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat er geen bewijs is dat de labradoodle hypoallergeen zou zijn. Sterker nog: de labradoodle blijkt meer allergie-opwekkende stoffen aan te maken dan bijvoorbeeld de labrador! Hoewel veel mensen aangeven dat zij van een labradoodle minder of geen klachten hebben, is daarvoor geen oorzaak aan te wijzen. Het is mogelijk dat dit komt doordat ze minder verharen en de allergenen zich zo minder snel verspreiden dan bij sommige andere rassen.
http://www.dierenartsypenburgnootdorp.nl/01-de-labradoodle-is-geen-hond-voor-iedereen/, 2019