dierlijk plankton.
dierlijk plankton dat bestaat uit kleine, kreeftachtige organismen die door de stromingen van het water worden meegevoerd en dat dient als voornaamste voedselbron voor grotere zeedieren, zoals inktvis, pinguïns, zeehonden en walvissen; dierlijk plankton.
Voorbeelden:
Groenlandse walvis [...]. Volwassen dieren worden gemiddeld 14 tot 15 meter lang. Hun gewicht schommelt vermoedelijk tussen 50 en 60 ton en kan uitzonderlijk 100 ton bedragen. Met zijn reusachtige baarden (die tot 5,20 meter lang kunnen worden) filtert hij het krill en andere kleine schaaldieren waarmee hij zich voedt.
http://www.natuurwetenschappen.be/museum, 2003
De keizerpenguin leeft van vis en inktvis die weer van krill leeft.
NRC, 1995
In de zomer leven de bultruggen in de poolgebieden. De populaties van Antarctica voeden zich met krill - zo'n anderhalve ton per dag.
http://www.natuurwetenschappen.be/museum, 2003
De krabbeneter (Lobodon carcinophagus) is de talrijkste van de vier zeehondensoorten op het zuidelijk halfrond. Op het land is hij de snelste van alle zeehonden. Ondanks zijn naam vangt hij geen krabben, maar krill, dierlijk plankton. Hij is de grootste krillkonsument ter wereld.
De Standaard, 1995
Rusland, Polen en Japan hebben schepen die krill oogsten en zijn dus direkte konkurrenten voor de krabbeneter.
De Standaard, 1995
De wilde zalm kreeg zijn roze zalmkleur omdat hij zich voedde met plankton en kleine kreeftachtigen. Door natuurlijke gisten en oliën, verkregen op basis van krill of kleine kreeftachtigen uit de Stille Zuidzee, krijgt de bio-zalm kleur.
De Standaard, 1996
De dwergvinvis eet vis en krill (een soort plankton).
http://archive.greenpeace.nl/ams/walvissoorten2.shtml, 2002
De filosofische consequentie van de netwerkbenadering is echter dat de status van het meest kleine schepsel op deze wereld verhoogd wordt tot een essentiële schakel in de overleving van de bekende topscoorders in het dierenrijk. Ik denk hierbij aan de rol van het krill (kleine zeekreeftjes) rond de poolzeeën voor de overleving van de walvissen.
http://www.animalfreedom.org/downloads/oratie.docl, 2000