rode saus op basis van tomaten.
koude, halfvloeibare rode saus, bereid op basis van tomaten, die in een fles of tube te koop wordt aangeboden en onder meer wordt gegeten op hamburgers en bij tosti's; ook: een bepaalde hoeveelheid (fles, tube) ketchup.
Voorbeelden:
Ketchup is lekker bij het eten. Mosterd, appelmoes, slagroom en ansjovis-tapenade ook.
http://www.nrc.nl/cultuur/992587074019.html, 2002
"Ketchup is de meest gebruikte saus bij een tosti, en die is helemaal niet verkeerd. Ketchup is gemaakt uit tomaten, en levert geen vet en minder calorieën dan bijvoorbeeld mayonaise. In het algemeen geldt ook dat rode sausjes beter zijn dan witte. Je kunt dus gerust lunchen met een, bij voorkeur minder calorierijke, tosti."
http://www.gezondheidsnet.nl/alles-over-afvallen/hoe-ongezond-is-een-tosti, 5 december 2011
De ketchup van Henry Jack Heinz werd een begrip, al is hij niet de uitvinder van de tomatensaus. De oorsprong van ketchup ligt naar alle waarschijnlijkheid in Azië.
De Standaard, 1996
Dat mayonaise veel vet bevat is niet nieuw. Bij de frietjes zorgt deze saus dan ook voor de aanbreng van meer calorieën en verzadigd vet met zijn nadelige invloed op de bloedvaten. Ketchup is misschien een betere keuze. Het bevat veel minder calorieën. We vinden hierin wel suiker terug. Waarschijnlijk wordt slechts een kleine hoeveelheid gebruikt en zal de invloed op de glycemie te verwaarlozen zijn.
http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2002/Jan-Feb-2002/Voeding-anno-2002.htm, 2002
De hoofdmoot vormt tomatenketchup, goed voor zo'n 100.000 ton eindproduct per jaar, verpakt in de bekende glazen en plastic flessen met als bestemming de Europese consument of grootverbruikers. H.J. Heinz B.V. betrekt zijn tomatenpasta - de basis voor de ketchup - uit Italië en van twee zusterbedrijven uit Portugal en Griekenland.
http://www.shortsea.nl/, 2000
Een gevolg van de warenwet is dat yoghurtfabrikanten aan hun product geen stabilisatoren mogen toevoegen. "In soepen en sauzen mogen die wel", zegt De Vuyst. "Daarin zitten plantaardige gommen die bijvoorbeeld zijn afgeleid van wieren. En om ketchup te dikken wordt xanthaan gebruikt, een product van de bacterie Xanthomonas campestris.
De Standaard, 1996
'Toch heeft iedereen het erover,' zei Olga toen hun hamburgers er waren. Ze reikte hem de ketchup aan, want de fles moest door een beer van een trucker zijn dichtgedraaid. 'De eerste keer.' 'Wie dan iedereen?' 'Niemand vergeet zoiets,' zei ze en ze vouwde haar broodje weer dicht.
Herman Stevens, Gouden bergen, 2001
"Je mag hier ook eten wat je wil. Er staat zelfs mayonaise en ketchup op tafel tijdens de maaltijden. Het gebeurt dat spelers dat nog enkele uren voor een wedstrijd eten. Hier mag iedereen doen waar hij zich het best bij voelt." Aston Villa gaat uit van zelfdiscipline.
http://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/321009/benteke-mayonaise-en-ketchup-op-tafel, 16 november 2012