kegels voortbrengend.
kegels dragend; kegels voortbrengend; kegels, kegelvormige vruchten vormend; waaraan kegels groeien.
Voorbeelden:
Dennebomen, pijnbomen en sparren zijn allen kegeldragende bomen. Ze kunnen in de kou leven en hebben niet veel water nodig. Hun korte takken kunnen naar beneden hellen zodat ze niet afbreken onder een dikke laag sneeuw.
http://www.voorbeginners.net/spreekbeurt-over-wouden/
Het woord conifeer, betekent 'kegeldragend'. Dus alle bomen met kegels er aan zijn coniferen, bij sommige heel duidelijk, bij anderen vrijwel niet te zien.
http://www.goeievraag.nl/vraag/huis-tuin/tuin/oud-coniferen.71046, 2010
Bomen en heesters die geen bladeren als loof hebben dus geen 'echt' blad vormen maar voorzien zijn van naalden en schubben. We hebben het dan over naaldconiferen en schubconiferen. Naaldbomen zijn meestal kegeldragend. De meeste coniferen zijn 's winters groenblijvend. Enkele soorten verliezen hun naalden in de winter zoals een Larix.
http://www.steko.nl/assortiment.htm
Coniferen zijn over het algemeen groenblijvende en kegeldragende gewassen. Ze kunnen naalden of schubvormen hebben. Hoewel er enkele niet wintergroene soorten zijn, is het overgrote deel wintergroen.
http://www.coniferen-taxus.nl/coniferen.htm
De naalden van de kustsequoia lijken op eerste zicht nogal op dat van een taxus: ze zijn vrij groot en plat, liggen in een plat vlak maar zijn toch spiraalsgewijs ingeplant. De kruin is kegelvormig, gedragen door een massieve stam met roodachtige, zachte bast (vandaar zijn Engelse naam coast redwood). De eironde kegels zijn nogal klein (2 à 3 cm). In tegenstelling tot de meeste kegeldragende bomen, schiet de boom terug na het kappen. De levensduur van de kustsequoia bedraagt waarschijnlijk 2500 jaar.
http://users.telenet.be/sequoiadendron/sequoiasempervirens.html
Coniferen zijn houtachtige kegeldragende planten. Het zijn overwegend bomen waarvan de bladeren op naalden lijken, waardoor ze meestal naaldbomen worden genoemd. Naaldbomen zijn bladhoudende bomen, die dus het gehele jaar groen blijven.
http://www.wilfriedrobert.be/SIERTUIN/intro.html