Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

Hg

betekenis & definitie

Hydrargyrum (kwik).

(Latijn-Grieks) Hydrargyrum, beter bekend als kwik, symbool van het scheikundig element kwik (met atoomnummer 80).
Vaak genoemd met andere chemische elementen en de symbolen daarvan.

Voorbeelden:
Kwik (soms ook wel kwikzilver genoemd) is een scheikundig element met symbool Hg (van het Griekse hydrargyrum) en atoomnummer 80. Het is een zilverwit overgangsmetaal dat als enige metaal ook bij kamertemperatuur vloeibaar is.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwik, 10 juni 2012

De naam kwik is afgeleid van het Oudsaksische woord quik, dat "levend" of "levendig" betekende; het Engelse quicksilver betekent dan ook van oorsprong "levend(ig) zilver". Een vergelijkbare Latijnse naam is argentum vivum, maar de officiële Latijnse aanduiding is hydrargyrum (uit Grieks hydro-, "water", en argyros, "zilver"). Het symbool Hg dankt kwik dan ook aan deze Griekse naam.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwik, 10 juni 2012

Onder de term zware metalen worden verstaan: de acht elementen die door de Derde Noordzeeconferentie als prioritair worden beschouwd: arseen (As), cadmium (cd), chroom (Cr), koper (Cu), kwik (Hg), nikkel (Ni), lood (Pb) en zink (Zn).
http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

Oxiden en organische stof hebben een variabele lading, die afhankelijk is van de pH en de chemische binding van bv. zware metaalionen (Cu, Pb, Zn, Cd, Hg) en oxyanionen zoals AsO4, SeO3, H4SiO4 en SO4.
http://www.bodembreed.nl/

Het chemisch element kwik (Hg), met een atoommassa van 200,59(2) u, bezit 7 stabiele isotopen: 196Hg, 198Hg, 199Hg, 200Hg, 201Hg, 202Hg en 204Hg, waarvan de voorlaatste het meest abundant is (ongeveer 29,9%). De 36 radio-isotopen zijn onstabiel en hebben een relatief korte halfwaardetijd (de meesten minder dan een seconde).
http://nl.wikipedia.org/wiki/Isotopen_van_kwik, 8 november 2011

< >