Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

harder

betekenis & definitie

zilverachtige vis.

vis met zilverachtige flanken met grote, ronde schubben die leeft in zout of brak kustwater waar hij zich vlak onder het wateroppervlak verplaatst in scholen en zich voedt met algen en andere kleine organismen.
Ook in toepassing op de soort waartoe de vis behoort en in het meervoud ook in toepassing op de familie waartoe de vis of de vissoort behoort.

Voorbeelden:
We lopen verder over de bruine moddervlakte tot we bij een geul komen waar onzichtbare vissen V-sporen trekken in het ondiepe water. 'Wat denk je?' 'Harder.' 'Dat denk ik ook.' We hebben ze weleens gevangen, Bo en ik, de snelle ronde vissen. Met een geleende vliegenhengel waaraan een groene kunstvlieg was bevestigd die voor een pluk rondzwevende algen moest doorgaan. Ze vochten spectaculair, sprongen uit het water, trokken indrukwekkende sprintjes. En ze smaakten nog lekker ook.
Karel Glastra van Loon, De passievrucht, 2000

Ze leefden van landbouw en veeteelt. Daarbij werd er gejaagd. Eland, edelhert, bruine beer, otter en bever, véél bevers. Ganzen, eenden en kraanvogels. Harder, meerval en steur. Die mensen moeten tot aan hun oren in de natuur hebben gezeten.
NRC, 1994

Gevorderde duikers duiken in de Oosterschelde ter hoogte van Wemeldinge of de Zeelandbrug. Er wordt ook tussen de getijden in gedoken (stromingsduik). De zichtbaarheid varieert van slecht (0.5 meter) tot goed (5-8 meter) tot uitstekend (gt8 meter). Daar tegenover staat dat er veel gevarieerd onderwaterleven is zoals harders, steenbolk, kreeften, naaktslakken, snotolf, puitaal, sepia's, pijlinktvissen, noordzeekrabben, heremietkreeften enz.
http://www.ping.be/safe-diving/intro2.htm, 2001

Harders kunnen we overal ter wereld in tropische en gematigde wateren aantreffen. Ze houden zich bij voorkeur op in de buurt van de kust en hebben geen enkele moeite om het brakke en soms zelfs het zoete water op te zwemmen. In Nederland onderscheiden we drie soorten: de Diklipharder, de Dunlipharder en de goudharder.
http://www.kustvissenineuropa.nl/kustvissen/devisserij/harder.htm

De harder is in Nederland regelmatig vers te krijgen, de verschillende soorten lijken nogal op elkaar. Bij ons wordt vaak de diklipharder aangevoerd. Enkele soorten worden gekweekt. De belangstelling in Nederland neemt toe. Harder wordt in de zuidelijke landen veelvuldig gebruikt. Het kuit wordt in sommige landen gezouten en/of gedroogd en wordt met name in Japan en in Frankrijk erg gewaardeerd. Het visvlees is erg smakelijk.
http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm